Fra trollmenn til spansk sex

Denne helga kommer en film mange har ventet et helt år på å få se. Les om Harry Potter og helgas premierer!

Denne helga får nok trollmannlærlingene i den nye Harry Potter-filmen mesteparten av oppmerksomheten. Selv om filmen har fått både ris og ros av anmelderne. Men i tilleg inntar hardkokt bokse-action med Wesley Snipes, lidenskap og sex fra Spania og Charlie Chaplin filmdukene i gamlelandet denne helga.

  • Harry Potter og mysteriekammeret

Harry, Ronny og Hermione er tilbake på skolebenken.

Harry Potter skal tilbake på Galvort etter sommerferien. Harry og vennen Ronny blir på mystisk vis hindret i å komme om bord på Galtvortekspressen, og må bruke den flygende bilen for å komme tidsnok til skolestart. Det viser seg at skumle krefter er i sving på skolen. Noen eller noe forvandler elevene til stein, og den svarte magien peker mot et hemmelig sted - Mysteriekammeret...

«Harry Potter og Mysteriekammeret» er en frittstående oppfølger til «Harry Potter og De vises sten», og det introduseres flere nye personligheter, som den nye læreren i Forsvar mot svartekunster, Gyldeprinz Gulmedal og Lucius Malfang, faren til Harry Potters hovedrival, Draco Malfang.

Filmen er regissert av Chris Columbus, kjent for de to første "Hjemme alene"-filmene, "Mrs. Doubtfire", "Ni måneder" og "Stepmom".

Eventyrfilm med Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Kenneth Branagh, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Griffiths, Richard Harris, Jason Isaacs, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Julie Walters m.fl.

Filmen er allerede anmeldt i Dagbladet:

- Trollmannen Potter er tilbake, men nå er undringen erstattet av rein action, mener en litt skuffet anmelder.

Men både her i Norge og i utlandet er anmelderne uenige om filmen. Du finner mange av anmeldelsene i artikkelen Uenige om Harry.

Du finner flere utenlandske anmeldelser på Rotten Tomatoes.

Filmens hjemmeside.

  • Ubeseiret

Hardkokt Action for alle Wesley Snipes fans.

Filmen handler om verdensmester i tungvektsboksing George Iceman Chambers, som blir sendt i fengsel på toppen av sin karriere.

I samme fengsel sitter Monroe Hutchen (Wesley Snipes) inne på livstid. Medfangene ser på han som en helt, som deres ubeseirede boksemester. Innestengt for resten av sitt liv, tenker Hutchen fremdeles på om han ville blitt stor innenfor boksing hvis ting hadde vært annerledes. Fengselet viser seg fort å være alt for lite for Iceman og Hutchen og de møtes i bokseringen for å finne ut en gang for alle hvem som forblir ubeseiret.

Amerikansk actionfilm av Walter Hill («Last Man Standing», «Geronimo», «Crossroads»), og med Wesley Snipes, Ving Rhames, Peter Falk, Master P. og Michael Rooker i rollene.

- Selv etter filmens egen standard - å tilfredstille massene - er denne filmen mangelfull, mente Desson Howe i Washington Post. Ikke helt fornøyd altså.

En anmelder som er mer positiv er Roger Ebert i Chicago Sun Times.

- Filmen er som en Warner Bros. B-film fra 1940-tallet. Og jeg mener det som et komliment.

Du finner flere utenlandske anmeldelser på Rotten Tomatoes.

  • Sex&Lucía

Spansk kjærlighetsfilm som promoterer seg med at «vakrere har du aldri sett noen gjøre det på film!»

Regissør er Julio Medem, mannen bak filmer som «Det Røde Ekorn», «Tierra» og «De elskende ved Polarsirkelen». Han er visstnok ikke redd for å skildre nakenhet og fysisk kjærlighet, og sex og erotikk skildres sensuelt, vakkert og ladet med betydninger.

Mesteparten av historien foregår på en merkelig øy i Middelhavet, og handler om Lucía, en ung og vakker kvinne som reiser fra Madrid da hun mister kjæresten. På kjærestens «skrive-øy» finner hun derimot ut mørke ting om deres forhold.

Spansk drama med Paz Vega, Tristán Ulloa, Najwa Nimri, Daniel Freire, Elena Anaya og Silvia Llanos.

- En av de mest oppdfinnsomme og erotiske filmene du kommer til å se i år, bejubler den britiske anmelderen i BBC, som understreker at filmen er vanskelig å gripe.

Akkurat det er ikke like lett å fordøye for amerikanske anmeldere, som i Los Angeles Times hvor anmelderen mener filmen kaster sannsynligheten sammen med klærne.

Filmens internasjonale hjemmeside.

  • Diktatoren

Nyvisning av en av tidenes klassikere, og en skarp parodi på Hitler-Tyskland.

Filmen kom originalt i 1940, i gryingen av andre verdenskrig. Charlie Chaplins parodi av Hitler slår derimot det meste som er laget i ettertid av komiske krigsfilmer.

I Diktatoren gjør Chaplin en parodi på Hitler, hans retorikk, hans manerer og hans innbilte stolthet. Den generelle amerikanske holdningen på den tiden var at Hitler mer var en klovn enn noen man burde frykte. Det var først senere det gikk opp for amerikanerne hvilken trussel han faktisk var.

Filmen inneholder en mengde komiske opptrinn, som når Tomanias maktgale diktator Adenoid Hynkel snakker seg så varm at han ikke bare må kjøle stemmebåndene, men også tømme vann nedover buksene sine. Filmen er også meget vakkert fotografert, og scenen hvor Hynkel leker med jordkloden før han til slutt punkterer den er blitt klassisk.

Komidrama av og med Charles Chaplin. Ellers med Paulette Godard, Reginald Gardner, Henry Daniell og Billy Gilbert i rollene.

Det er dårlig med nye anmeldelser å finne for denne filmen, men du finner noen her.

Du kan lese mer om Charlie Chaplin i Time Magazine

Se også www.charliechaplin.com

HEIL HYNKEL:</B> Charlie Chaplin som diktatoren Adenoid Hynkel.
BOKSEACTION:</B> - Dette fengeselet er ikke stort nok for oss begge...
SPANSK EROTIKK:</B> Lucia befinner seg på en mystisk middelhavsøy.
FØRERPRØVEN?</B> Harry og Ronny er tilbake - i flyvende bil!