ADVARER: Dimitrij Medvedev
ADVARER: Dimitrij Medvedev Vis mer

Fra Ukraina til Syria

Ingress

Meninger

Det er, som kjent, ikke noe hjertelig forhold mellom de vestlige landene og Russland i våre dager. Og under sikkerhetskonferansen i München i helga var språket mellom de to sider hardt og lite forsonlig. Den russiske statsministeren, Dimitrij Medvedev, sier verden er inne i en ny kald krig. Men likevel var USA og Russland på god nok talefot fredag til å enes om en plan for våpenstillstand i Syria, som vi kommende fredag eller til helga får se om holder.

Men spenningene mellom Vesten og Russland har vart lenge. De kan på den ene sida knyttes til president Vladimir Putins tid som tilnærmet enehersker i Moskva. Og på den andre sida kan de knyttes til utvidelsene av NATO og EU østover. Vesten er for nærgående, synes Moskva, og Russland er nå, med unntak av Hviterussland, uten nære venner langs vestgrensa.

Gnisningene mellom de to sidene har skapt det største såret i krigsherjede Ukraina, som også har tapt Krim-halvøya. Men det står også russiske styrker i utbryter-republikken Transnistria i Moldova. Og NATO leflet i hovmod med tanken om å ta inn Georgia. Etter det som har skjedd i Ukraina har de NATO-landene som grenser mot kjempelandet i øst bedt NATO om å ruste opp forsvaret av deres grenser og fått det innvilget. Vestlig krigføring i Libya, Irak og Syria har gjort russerne enda mer mistenksomme, så til slutt gikk Russland inn i krigen i Syria.

Russland anklager Vesten for å være truende. De vestlige land viser til bruddene på folkeretten da Russland deltok i krigen i Ukraina og annekterte Krim. Nei, det er ikke noe fredelig klima. Og de sterke anti-russiske holdningene i Øst-Europa skaper også splid innad i Europa.

I Syria er spenningene farligst nå, i tillegg til de ufattelige menneskelige lidelsene der. Medvedev advarer mot farlig opptrapping av krigen i Syria. Putin vil redde regimet til president Bashar al-Assad, som er russernes fotfeste i Midtøsten. Der er Russland på nippet til å være i krig med Tyrkia, en strid med en lang og spent historie som dreier seg om det strategisk viktige Bosporos-stredet, de russiske krigsskipenes port til Middelhavet. I øyeblikket ser imidlertid NATO-landet Tyrkia ut til å være nesten like mye på kant med USA og dets allierte i Syria. Krigen(e) i Syria og Irak er også et ledd i maktkampen mellom Iran og Saudi-Arabia.

Hva som nå skjer i Syria kan derfor få avgjørende følger for forholdet mellom Vesten og Russland, i tillegg til å endre maktforholdene i Midtøsten.