Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra USA, Brasil og Bergen

Brad Mehldau Trio covrer Hendrix, Wenche Gausdal covrer samba- og bossaheltene.

COVRER:Jeff Ballard (tv), Brad Mehldau og Larry Grenadier spiller Jimi Hendrix, Sonny Rollins, Chico Buarque, Nick Drake, Sufjan Stevens o.a. på sitt nye album.
COVRER:Jeff Ballard (tv), Brad Mehldau og Larry Grenadier spiller Jimi Hendrix, Sonny Rollins, Chico Buarque, Nick Drake, Sufjan Stevens o.a. på sitt nye album. Vis mer

ALBUM: Bare et halvt år etter det glitrende originallåtalbumet «Ode» kommer Brad Mehldau Trio med «Where Do You Start», coverlåter fra de samme studiorundene i 2008/11.

BRAD MEHLDAU TRIO: Suverene coverlåter fra Sonny Rollins til Jimi Hendrix.
BRAD MEHLDAU TRIO: Suverene coverlåter fra Sonny Rollins til Jimi Hendrix. Vis mer

DEN pianodrevne trioen byr stadig på førsteklasses traktement. Fra jazzhylla serveres  «Brownie Speaks» og «Airegin» med virtuos handlekraft, og latinlåtene «Samba e Amor» og «Aquelas Coisas Todas» er også sine synkoper verdt.

Likevel er det poplåtene som tar kaka, og da spesielt «Hey Joe» (kjent fra en annen trio!), «Baby Plays Around» (Elvis Costello) og «Time Has Told Me» (Nick Drake).

MICHAEL FORMANEK: Musikk med motstand fra bassdrevet kvartett
MICHAEL FORMANEK: Musikk med motstand fra bassdrevet kvartett Vis mer

Mehldau holder seg nær melodiene og trioen polerer enkelheten med lojalitet overfor både romantisk og dramatisk innhold. Stort vakrere enn her kan dessuten ikke Johnny Mandels avsluttende tittellåt gjøres, og det er et faktum, ikke en påstand.

EN annen amerikansk pianist, Craig Taborn, viser også klasse, men denne gang som «sideman» i kvartetten til bassisten Michael Formanek på hans «Small Places». Altsaksofonist Tim Berne og trommeslager Gerald Cleaver utgjør resten av bandet som leverte en god ECM-debut for to år siden med «The Rub And Spare Change» og som her er tilbake med flere Formanek-komposisjoner i utkanten av vanlig tonalitet.

MARC JOHNSON/ELIANE ELIAS: Swingende ektepar med swingende venner
MARC JOHNSON/ELIANE ELIAS: Swingende ektepar med swingende venner Vis mer

Skillene mellom improvisert og notediktert musisering er ikke åpenbare i Formaneks kvartettunivers.

Ikke er det spesielt plystrevennlig, heller, men til gjengjeld virker de fire musikerne så samkjørte at en annen form for tilgjengelighet og appell enn via tilvante parametre åpner seg i energistrømmen.

WENCHE GAUSDAL: Stilsikker og glad Brasil-utflukt.
WENCHE GAUSDAL: Stilsikker og glad Brasil-utflukt. Vis mer

EKTEPARET Marc Johnson og Eliane Elias samarbeidet nært om Johnsons 2005-album «Shades of Jade» og fortsetter nå på «Swept Away», der begge har levert komposisjoner og ikke minst spiller dem på utsøkt vis.

Den amerikanske bassisten og den brasilfødte pianisten med stor solokarriere i USA har også denne gang alliert seg med saksofonist Joe Lovano og trommeslager Joey Baron, og selv om det handler om originallåter, er uttrykket solid forankret i amerikansk standardtradisjon: enten sensuelt lekende, dovent drømmende eller ivrig og energisk, men alltid melodiøst og swingende. Stilmessig en utypisk ECM-utgivelse, men like fullt musikk som i kraft av pur håndverkskvalitet ville vært en pryd for enhver plateselskapskatalog.

SANGER Wenche Gausdal har foretatt et mangeårig dypdykk i brasiliansk musikk slik vi kjenner den gjennom platene til bl a Ivan Lins, Joao Gilberto, Milton Nascimento og selvsagt Antonio Carlos Jobim Med «Alegria» kaster hun seg ut i det og lager sine versjoner av disses og andres sanger sammen med garvede jazzmusikere fra Bergen samt Brasils gave til norsk musikk, perkusjonisten Celio de Carvalho.

Det går aldeles utmerket på alle måter.

Tangentmann Dag Arnesen, gitarist Ole Thomsen, bassist Sigurd Ulveseth og trommeslager Frank Jakobsen låter som om de skulle ha bosset og sambet sammen med Celio de Carvalho hele livet, og stilsikre Gausdal — på portugisisk — er en fryd for øret. Det aller beste er selvsagt å reise til Brasil når mørketida knyter den kalde sekken over Norge, men kan man ikke dét, vil «Alegria» være en god kilde til lys og varme. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media