Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Fra venstreparti til vingleparti

Foreldre, ansatte og eiere i private barnehager har gode grunner for å føle seg sviktet av SV. 

Arild M. Olsen, adm.dir. i PBL (Private Barnehagers Landsforbund), påpeker at  SV har glemt hva barnehageforliket partiet tok initiativ til i 2003 har betydd for barnehagedekningen i Norge. Foto: PBL
Arild M. Olsen, adm.dir. i PBL (Private Barnehagers Landsforbund), påpeker at  SV har glemt hva barnehageforliket partiet tok initiativ til i 2003 har betydd for barnehagedekningen i Norge. Foto: PBL Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takket være et initiativ fra Øystein Djupedal og SV ble det i 2003 inngått et barnehageforlik på Stortinget som har sikret full barnehagedekning, lav foreldrebetaling, stort mangfold og barnehager med gjennomgående høy kvalitet.

Initiativet fra SV var starten på det som må være en av de største suksesshistoriene i norsk offentlig sektor!

Fra talerstolen på Stortinget har partiet heller ikke lagt skjul på hvorfor barnehageforliket er blitt en suksess:

«Dersom en ser på de siste årene, har tallet på nye private barnehager overgått tallet på kommunale. Det kan ikke være noen tvil om at det i alle fall har vært økonomisk forsvarlig å etablere nye private barnehager de siste årene. Det hadde ikke vært mulig å få til den utbyggingstakten uten at det hadde vært penger å tjene på det, og mulig for private barnehager å komme på banen. Det er også grunnen til at det over hele Norge er gode private barnehager som drives, og som får det til å gå rundt.»

Det sa SV-statsråd Bård Vegar Solhjell i den rødgrønne regjeringen på Stortinget 15. desember 2008.

Slik snakker et ansvarlig parti som satt med regjeringsmakt fra 2005 til 2013. Slike budskap har både Solhjell og hans partifeller Kristin Halvorsen og barnehageforlikets far – Øystein Djupedal – gjentatt flere ganger. Og med god grunn.

Men det løsningsorienterte partiet som sikret flere kvinner muligheten til å delta i arbeidslivet, som ga flere kvinner mulighet til å starte egen bedrift i en kvinnedominert sektor og som ga flere barn et godt pedagogisk tilbud og god omsorg fra dyktige ansatte, er nå erstattet av et sosialistisk vingleparti.

Nå stempler SV tusentalls barnehager, som de selv har invitert inn i sektoren, som profitører. Svært mange av de 3100 private barnehagene, med 140000 barn og 30000 ansatte, rammes av SVs svært nedlatende karakteristikker.

I Dagbladet 6. april tegner partileder Audun Lysbakken på ny et misvisende bilde av private barnehager når han setter lav bemanning, manglende vikarbruk og dårlige lønns- og arbeidsvilkår i sammenheng med private barnehager. Dette skaper unødvendig uro og usikkerhet for framtida for ansatte, eiere, barn og foreldre i private barnehager.

Dersom det var kvaliteten og innholdet i barnehagene som bekymret Lysbakken og SV, var det dårlige barnehager de burde bekymret seg for, uavhengig av barnehagens eierskap.

Det Lysbakken og SV nå tar til orde for, er å rive ned noe som fungerer.

Norsk barnehagesektor er en suksess som bør utvikles videre, ikke raseres.

Men det er kanskje det som skal til for at partiet skal få oppmerksomhet, nå ved inngangen til en ny valgkamp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!