Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra Viking stadion til Hall of Fame

Bildene til hobbyfotograf Øyvind Svele (37) har havnet på et av verdens største museer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2005 sto hobbyfotograf Øyvind Svele (37) foran scenen på Viking stadion for å ta bilder av sine idoler i bandet R.E.M. Fotografiene synes han ble så gode at han bestemte seg for å kontakte bandet.

Vokalist Michael Stipe likte bildene av seg selv. Siden 2009 har bandet solgt nummererte fotolitografier gjennom sin nettside.

- Kunstplakatene er det produktet som har solgt mest, og de har mange ulike produkter, sier en strålende fornøyd Svele, som selv har vært medlem av fanklubben.

På museum Siden samarbeidet kom i gang, har Svele hatt løpende kontakt med bandets management. I november var han i USA for et nytt møte.

Opptrykk av T-skjorter med hans bilder ble diskutert, i tillegg ble Svele oppfordret til å sende bildene av Stipe til The Rock and Roll Hall of Fame and Museum i Cleveland, Ohio.

Også de takket ja.

- Jeg ble veldig overrasket. Men det beste var når R.E.M gratulerte meg på sin nettside. Da fikk jeg sjokk, sier Svele, og forteller videre at bildene skal henge der så lenge museet ønsker det.

Et av verdens største Museet er et av verdens mest omfattende når det gjelder både skrevet og audiovisuell rockehistorie. Over åtte millioner har besøkt det.

Seks bilder Svele har tatt av Michael Stipe er utstilt. De skal henge i museets største avdeling med blant annet Jimi Hendrix' håndskrevne tekst til «Purple Haze» og dødsattesten til Jim Morrison. I tillegg har museet bilder av noen av verdens mest innflytelsesrike artister, som Elvis Presley, Bob Dylan og U2.

- Samarbeidet med R.E.M. er fortsatt uvirkelig for meg. Det var en drøm. Jeg har også et personlig brev med fire av mine bilder - signert av Stipe. Det er det største som har skjedd meg, ved siden av salget og vennskapet, sier Svele.

Hvor mye han har tjent ønsker han ikke å si noe om, bortsett fra at det er en «betydelig sum» og at R.E.M. er «gavmilde og sjenerøse».

Null til hundre Før han tok bildene i 2005 hadde Svele bare gjort to betalte fotojobber. I dag er han fotograf på fulltid, og har blant annet tatt bilder av Ozzy Osbourne, Snoop Dogg og The Who.

Han tar alle typer bilder, men planlegger en stor utstilling med konsertfoto. I januar planlegger han også en tur til USA for å se sine egne bilder på veggen hvor verdens største musikkhelter blir hedret.

Foto: Øyvind Svele
Foto: Øyvind Svele
Foto: Øyvind Svele
Foto: Øyvind Svele
Foto: Øyvind Svele
Foto: Øyvind Svele
R.E.M.-FOTOGRAF: Øyvind Svele hadde bare hatt to betalte fotojobber da han tok blinkskuddene av det legendariske bandet R.E.M. Ifølge Stavanger-mannen er kunstplakatene av badet de mest solgte bandproduktene til R.E.M. Foto: Privat
R.E.M.-FOTOGRAF: Øyvind Svele hadde bare hatt to betalte fotojobber da han tok blinkskuddene av det legendariske bandet R.E.M. Ifølge Stavanger-mannen er kunstplakatene av badet de mest solgte bandproduktene til R.E.M. Foto: Privat Vis mer