Fra virkelighetens verden?

Ungpikebok om en påstått virkelig hendelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Idilia Dubbs skjebne er akkurat så tragisk og romantisk som det kreves av ei «rosa» ungpikebok. Men er den sann? Og spiller det noen rolle?

Forlaget presenterer teksten som ei autentisk dagbok. I for- og etterordet fortelles omstendighetene rundt funnet av dagboka. Artikler fra tyske aviser på 1860-tallet gir også et skinn av autentisitet. Poenget er at dagboka har vært glemt og gjemt og så gjenfunnet hos en stiftelse i vår tid; nå blir den for første gang publisert, i en forbausende moderne språkdrakt og fortellerstil.

Idilias vanskjebne skal ha funnet sted i 1851. Da var hun 17 år gammel, bosatt i Edinburgh med foreldre og to yngre søsken. Etter å ha brutt forlovelsen med en ung adelsmann, reiser hun på ferie til det tyske Rhinland med familien.

Om bord på en Rhin-damper treffer hun en ung tysk forretningsmann, Christian Bach. De to går i land, blir akterutseilt, og må komme seg til bestemmelsesstedet Koblenz til fots, på en stjålen hest, ved å tigge skyss osv. Vel framme i gjestehuset i Koblenz mottar familien sin forsvunne 17-åring med gjensynsglede, som om ingenting skulle skjedd. I løpet av ferien forsvinner Idilia. I dagbokas siste sider spør hun Gud om der ingen hjelp er å få.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.