INNESPERRET: Migranter i interneringsleirer i Libya
INNESPERRET: Migranter i interneringsleirer i LibyaVis mer

Flyktninger

Fra vondt til verre i Libya

Folk blir vilkårlig tatt til fange og internert uten tilgang til juridisk hjelp.

Meninger

Rapportene som nå kommer ut fra interneringsleirer for migranter i Libya er gruoppvekkende. Organisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) har i over et år vært til stede og ytt helsehjelp i 16 leirer i det nordafrikanske landet. Det finnes flere leirer der som fortjener betegnelsen fangeleirer. Folk blir vilkårlig tatt til fange og internert uten tilgang til juridisk hjelp. MSF har samlet vitnesbyrd fra migranter som forteller om fanger som dør fordi de ikke får mat eller vann, om gravide kvinner som blir gjengvoldtatt og deretter tvunget til å ringe hjem til familien for løsepenger.

Situasjonen er nå så alvorlig for migrantene i Nord-Afrika at MSF har sendt et åpent brev til den politiske ledelsen i Norge og i EU. Legene holder de europeiske landene ansvarlig for det de kaller en strutsepolitikk som i praksis finansierer et kriminelt system. Italienske myndigheter har nylig inngått en rekke avtaler med den libyske kystvakta i forsøket på å hindre migranter i å krysse Middelhavet. Avtalene er inngått med støtte fra EU. Italia skal også ha betalt store summer til én av fire militsgrupper i Libya. Disse returnerer flyktningene og migrantene til et system som styres ved vold, tortur og matmangel. MSF mener at dette innebærer at EU – og Norge – de facto har outsourcet grensekontrollen til den libyske kystvakta og bevæpnede militsgrupper.

Intensjonen om å holde migrantstrømmen borte fra Europa «lykkes» tilsynelatende i første omgang. I august ankom rundt 3900 migranter til Italia, mindre enn en femtedel av antallet fra august i fjor. Rundt 125000 er kommet over Middelhavet hittil i år. Omtrent 2400 har druknet på veien. MSF rapporterer at de er blitt beskutt av den libyske kystvakta under redningsforsøk. Frivillige fra Europa har fått beskjed om straffereaksjoner hvis de går inn i Libyas territorialfarvann. Trusselen om drukningsdød er imidlertid ingen bærekraftig politikk for å kontrollere migrasjon.

Dessuten har nye – og like farlige – flyktningruter tvunget seg fram. Menneskesmuglerne har de siste ukene begynt å frakte flyktninger over Svartehavet, fra Tyrkias nordlige kyst til Romania. Ifølge Frontex, EUs organisasjon for grensekontroll, er dette en vanskelig overfart som setter flyktningene i større fare. Veien videre i Europa er i tillegg møblert med piggtråd og murer. I bestrebelsene på å begrense tilstrømmingen til Europa foregår det nå et skittent politisk spill som også norske ledere må ta ansvar for. Her trengs det forpliktende handlingsplaner, ikke utagerende retorikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.