Fra vondt til verre

Ingress

Meninger

Gårsdagens høring i Stortinget oppklarte asylbarnsaken på en rekke punkter. Totalt sett gikk det ikke i justisminister Anders Anundsens favør.

Til Stortinget i høst sa Anundsen at han hadde gjort en politikkendring da han i tildelingsbrevet til Politidirektoratet strøk ordet «lengeværende» slik at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres for utsendelse, men stå på lik linje med andre asylbarn. I Stortinget kalte han endringen en oppmykning.

Men endringen var slett ikke tydelig. Verken Politidirektoratet (POD) eller Politiets utlendingsenhet (PU) fikk den med seg. De hadde registrert at det skulle komme en engangsløsning og en ny asylforskrift, men politikkendringen i tildelingsbrevet var det ingen som oppdaget. Det er kritikkverdig av politidirektør Odd Reidar Humlegård, men det er justisministerens ansvar å gjøre seg forstått.

Og uansett: om de hadde oppdaget endringen, hadde ikke det hatt noe å si, ifølge politidirektøren og PU-sjefen. Formuleringen er så svak at den ikke ville ha trumfet de andre kriteriene for utsendelse. Beskjeden måtte ha vært mye tydeligere for at den skulle ha fått betydning.

Anundsens politikkendring var ikke verdt noenting i praksis. Fakta er at antallet og andelen utsendte asylbarn gikk opp fra 2013 til 2014. Årsakene til det var flere, men utfallet kan ikke kalles en oppmykning.

I spørsmålet om han har opplyst Stortinget tilstrekkelig, gjemmer justisministeren seg bak at han har svart korrekt på de spørsmålene han har fått. Men da varslene og mediesakene strømmet på utover høsten, tok ikke justisministeren initiativ til å få opplyst Stortinget om dette. Han sjekket ikke saken. I dialogen med politi- og utlendingsmyndighet var måltall i fokus, ikke asylbarn. Anundsen viste lav interesse.

Han hadde kommet bedre i fra det om han hadde beklaget sin egen mangelfulle oppfølging og ikke lagt all skyld på politiet. Justisministeren er svekket og kan bli nødt til å gå. Støttepartiene KrF og Venstre bør ikke godta hans håndtering av denne saken.

Statsråder har både fått kritikk og blitt avsatt for langt mindre alvorlige saker før. Dette handler om barneskjebner og må få en konsekvens — ikke bare for barna.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.