Frafallet starter i første klasse

Vi må tenke helt nytt - og mye tidligere - for å hindre at forskjellene øker.

SKOLESTART:  Ikke alle har foreldre som er villige til å stå på med lekser igjennom barneskolen når det går trått. Frafallet starter i barneskolen, der noen har annen ballast enn andre, skriver Oda Rygh.  Illustrasjonsfoto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
SKOLESTART: Ikke alle har foreldre som er villige til å stå på med lekser igjennom barneskolen når det går trått. Frafallet starter i barneskolen, der noen har annen ballast enn andre, skriver Oda Rygh. Illustrasjonsfoto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barn faller fra allerede i småskolen. Vi bare gjør ikke noe med det og venter heller til de er gamle nok. Sånn at vi kan si det var deres skyld.

Petter og Jonas begynner på barneskolen i år. Petter har en lærer til far og moren hans er diplomøkonom. Jonas er sønn av en ufaglært håndtverker med eget firma, og moren jobber deltid i en kantine. De har begge herlige familier som er glade i dem og vil det beste for dem.

Første skoledag kan Petter allerede lese enkle setninger, telle til ti, klokka, og noen enkle regnestykker. Jonas kan ikke lese ennå, i likhet med de fleste som begynner på skolen, dessuten er ikke foreldrene hans særlig interessert i sånt hjemme. Ingen vil vel at ungen skal kjede seg på skolen? Og så begynner likebehandlingen som skal gi Petter og Jonas like muligheter.

De har lik rett til ti års grunnskole. De slipper karakterer i barneskolen. De har begge rett til videregående opplæring. De har begge rett til stipend og lån for høyere utdannelse. Skolen har ikke lov å forskjellsbehandle dem ved å gi dem ulike oppgaver eller permanent dele dem i flinke og mindre flinke grupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer