Fragmentarisk, selvopptatt og selvmedlidende fra fengselet

Hva er viktigst: Fengselet eller Vigdis Hjorth?

SELVOPPTATT: Vigdis Hjorths nye bok fra fengselsmiljø er fragmentarisk, selvopptatt og selvmedlidende. Det hadde vært helt greit hvis den utelukkende var en roman, mener anmelderen. Foto: Sondre Steen Holvik
SELVOPPTATT: Vigdis Hjorths nye bok fra fengselsmiljø er fragmentarisk, selvopptatt og selvmedlidende. Det hadde vært helt greit hvis den utelukkende var en roman, mener anmelderen. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Utenfor porten står en dame med en stor koffert. Det er tidlig vår, gatene rundt fengselet i Sandefjord er folketomme. Ingen svarer når damen ringer på. Hun lurer på om det vil være masete å ringe på en gang til. Til slutt kommer en kvinne med uniform.

«Hun åpner døren for meg uten å sjekke papirene, jeg er velkommen. Jeg neier. Falt seg sånn at jeg neiet igjen. Må hente kofferten, sier jeg skal hente kofferten, prøver å late som om den ikke er tung, strever, er flau fordi jeg har så mye med meg, en jåle, vil ha det overstått, vil inn. Det er overgangene som er krevende. Å være i to verdener samtidig er krevende, døren går igjen bak meg, og jeg er ute av min egen.»

DAMEN UTENFOR PORTEN heter Vigdis Hjorth og er en berømt norsk romanforfatter.

Hun står der fordi hun skal sitte inne: tretti dager for promillekjøring. Nå utgir hun en bok om fengselsoppholdet - tida hun tilbrakte i en annen verden.

Det er viss logikk i det valget. Lenge før det ble mote har Vigdis Hjorth aktivt brukt sitt personlige liv litterært. Med gode grunner har romanene hennes fått stadig mer skryt det siste tiåret, i 2010 mottok hun selveste Gyldendalprisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer