KOMMENTARER

Fram fra glemselen

De gamle Irak-krigshisserne er på plass igjen.

KRIGERSK ULV: Paul Wolfowitz, gammel Bush-medarbeider, er på banen igjen med «gode råd» til Obama om situasjonen i Irak. Foto: AFP / NTB Scanpix
KRIGERSK ULV: Paul Wolfowitz, gammel Bush-medarbeider, er på banen igjen med «gode råd» til Obama om situasjonen i Irak. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal president Barack Obama gjøre med ISIL i Irak? Sende droner? Kampfly? Militært bakkemannskap? Snu det andre kinnet til? Hvem søker han råd hos?

De amerikanske TV-kanalene vet åpenbart hvem man skal spørre - de gamle krigshisserne fra den forrige Irak-krigen. Det har vakt noe oppsikt i USA - til dels forargelse i visse kretser - at synserne og aktørene fra kretsen rundt George W. Bush nå dukker opp i alle talkshow-ene og søndagsmagasinene for å gi råd til Obama. Eller helst for å forklare publikum hvor håpløst handlingslammet den nåværende presidenten er i den ferske konflikten.

I NBC-programmet «Meet the Press» var selveste Paul Wolfowitz innkalt som ekspert. Wolfowitz var amerikansk viseforsvarsminister i perioden 2001- 2005 og en av arkitektene bak den amerikanske invasjonen i Irak.

Den var som kjent begrunnet fra Bush-administrasjonen med at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, selv om etterretningskilder i god tid før invasjonen hadde informert Pentagon at så ikke var tilfelle. Hele aksjon bygget på falske premisser. Da dette ble kjent i den amerikanske opinionen, endret Wolfowitz begunnelsen. Nå handlet det om å «frigjøre det irakiske folket». Uten invasjonen, hevdet han, «ville vi hatt en kraftig utvikling i Saddams støtte til terrorisme».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer