KRIGERSK ULV: Paul Wolfowitz, gammel Bush-medarbeider, er på banen igjen med «gode råd» til Obama om situasjonen i Irak. Foto: AFP / NTB Scanpix
KRIGERSK ULV: Paul Wolfowitz, gammel Bush-medarbeider, er på banen igjen med «gode råd» til Obama om situasjonen i Irak. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Fram fra glemselen

De gamle Irak-krigshisserne er på plass igjen.

Kommentar

Hva skal president Barack Obama gjøre med ISIL i Irak? Sende droner? Kampfly? Militært bakkemannskap? Snu det andre kinnet til? Hvem søker han råd hos?

De amerikanske TV-kanalene vet åpenbart hvem man skal spørre - de gamle krigshisserne fra den forrige Irak-krigen. Det har vakt noe oppsikt i USA - til dels forargelse i visse kretser - at synserne og aktørene fra kretsen rundt George W. Bush nå dukker opp i alle talkshow-ene og søndagsmagasinene for å gi råd til Obama. Eller helst for å forklare publikum hvor håpløst handlingslammet den nåværende presidenten er i den ferske konflikten.

I NBC-programmet «Meet the Press» var selveste Paul Wolfowitz innkalt som ekspert. Wolfowitz var amerikansk viseforsvarsminister i perioden 2001- 2005 og en av arkitektene bak den amerikanske invasjonen i Irak.

Den var som kjent begrunnet fra Bush-administrasjonen med at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, selv om etterretningskilder i god tid før invasjonen hadde informert Pentagon at så ikke var tilfelle. Hele aksjon bygget på falske premisser. Da dette ble kjent i den amerikanske opinionen, endret Wolfowitz begunnelsen. Nå handlet det om å «frigjøre det irakiske folket». Uten invasjonen, hevdet han, «ville vi hatt en kraftig utvikling i Saddams støtte til terrorisme».

Sist søndag hevdet Wolfowitz i «Meet the Press» at den nåværende krisesituasjonen i Irak skyldes at Obama har trukket de amerikanske troppene ut av landet. USA skulle ha opprettholdt sitt nærvær i Irak, «akkurat som vi holdt oss til Sør-Korea i mer enn 60 år».

Samme dag hadde ABCs «This Sunday» besøk av kommentatoren Bill Kristol. Han er en av de nykonservative pressefolkene i USA og var i sin tid aktiv i heiagjengen som hisset fram invasjonen.

Han var medlem i en gruppe som kalte seg Komitéen for frigjøring av Irak. Flere har i disse dager minnet om Bill Kristols spådommer om invasjonen, som at «det blir en to måneders krig» og at «amerikanske og allierte styrker vil bli ønsket velkommen som frigjørere i Bagdad».

Nettstedet mediamatters.org husker også hva Bill Kristol uttalte i april 2003, da USAs krigføring i Irak hadde vart i én måned. Da erklærte han at «slagene om Afghanistan og Irak er vunnet avgjørende og ærefullt». Han uttalte også at konflikter mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer var usannsynlige.

I dag plasserer han all skyld på president Obama, som foretok den «latterlige avgjørelsen» å trekke de amerikanske soldatene ut av Irak i 2011. Obama har forårsaket en katastrofe i Irak og en katastrofe for USA, ifølge Bill Kristol.

Igjen får de lov til å tordne i media, de gamle krigshisserne. Det er som amerikanerne sier, for fleip: «It?s déjà vu all over again».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.