Fram fra glemselen

- Det er flott at «Grease» relanseres, men den har egentlig aldri vært borte. Grease har vært populær siden vi laget den for tjue år siden, sier Olivia Newton-John. Det samme har definitivt ikke vært tilfelle for henne.

MEN NÅ FÅR HOVEDROLLEINNEHAVEREN fra musikalklassikeren oppmerksomhet så det holder. For i disse dager relanseres Grease over hele verden - på norske kinoer kan du se den fra og med neste fredag. I filmen spiller Olivia Newton-John Sandy, en søt og tekkelig highschool-jente med blonde musefletter og pastellfarget foldeskjørt. Sånn er Sandy, helt til hun møter Danny Zuko, spilt av John Travolta. Danny tilhører et annet sosialt lag i 50-åras USA; han er kul, henger rundt med gutta, røyker, går i skinnjakke, hører på rock og har Elvis-sleik.

- Grease er en tidløs film. Det har vært konstant populær i tjue år og jeg tror det har å gjøre med tidsepoken. 50-tallet hadde en naiv kvalitet ved seg- alt var veldig hyggelig og uskyldig, sier Olivia Newton-John.

- Men Grease er ikke bare uskyldig?

- Nei, den er litt rå også. Jeg innrømmer det. Men jeg tenkte aldri på det før datteren min begynte å se filmen. Hun er 12, og når jeg ser den sammen med henne blir jeg litt flau og lurer på om det er så lurt at hun ser den.

OLIVIA NEWTON-JOHN prøvde seg i spredte filmroller etter suksessen med Grease. Det gikk rett og slett veldig dårlig, og siden har hun konsentrert seg mest om musikkarrieren. Motspiller John Travolta har hatt atskillig mer suksess, selv om hans karriere også lå brakk helt til Quentin Tarantino ga ham rollen i Pulp Fiction. Siden da har Travolta etablert seg blant kremen i Hollywood.

- Hvordan var det å møte John Travolta under innspillingen av Grease?

- Vi kom veldig godt overens. Han var søt. Jeg vet ikke hva han syntes, men han var veldig snill mot meg og hjalp meg masse. Jeg var veldig nervøs i begynnelsen, og John hadde erfaring som skuespiller.

- Han har sagt at han ble forelsket i deg under inspillingen.

- Jeg tror vi var forelsket i hverandre, men han gikk gjennom en vanskelig periode, og jeg hadde kjæreste. Men vi var jo Danny og Sandy på lerretet, da!

- Har han forandret seg på de 20 årene som er gått?

- Han er vel stort sett den samme, men jeg ser ham ikke så ofte. Jeg så ham for en stund siden, og så snakker jeg med ham på telefonen, sier Newton-John.

- Hva er dine beste minner fra innspillingen av Grease?

- Det er mange, men sangscenene var kanskje de morsomste. Nå alle var samlet og vi sang «Summer lovin'» og «You're the one that I want» - da hadde vi det veldig gøy.

- DET ER MUSIKER JEG ER, sier Olivia Newton-John.

Hun har ikke overraskende benyttet all oppmerksomheten i forbindelse med relanseringen av Grease til å gjenoppfriske sin egen musikerkarriere. Den nye plata hennes, «Back with a heart», er en pop-country inspirert balladesamling på linje med de fleste andre hun har gitt ut. Nylig gjennomførte hun en turné i hjemlandet Australia med Cliff Richard.

- Albumet var ferdig, jeg hadde en måned fri og ingen unnskyldninger til å si nei. Så jeg tvang meg selv til å gjøre det. Det var strålende. Jeg angrer ikke nå.

- Har du kontakt med noen av de andre fra Grease i dag?

- Jada. Mest med John Travolta og regissør Randall Kleiser. Men alle gikk vel egentlig hver sin vei etter filmen.

- Hva synes du om Grease-kulten som nå oppstår i kjølvannet av relanseringen?

- Jeg synes det er flott og helt utrolig, sier Newton-John.

- For tjue år siden ville jeg aldri trodd at jeg skulle sitte her- i 1998- og fortsatt snakke med pressen om den samme filmen.

JOHN TRAVOLTA HAR GLIMRET med sitt fravær under markedsføringen av relanseringen. Olivia Newton-John vet ikke helt hvorfor.

- Jeg har ikke snakket med ham på en stund, men jeg tror han liker relanseringen. Jeg trodde han skulle komme hit i dag, men nå vet jeg ikke...

- Nå som du er i medias søkelys igjen, har du lyst til å gjøre comeback som skuespiller?

- Hvis jeg får et godt tilbud. Men jeg vet utmerket godt hvor vanskelig det er. Det er så mange dyktige skuespillere og så få roller - og det lages ikke mange musikaler nå til dags. Vi får se, sier Olivia Newton-John.

TILBAKE: Olivia Newton-John er tilbake på kinolerretene igjen, 20 år etter Grease.