Fram fra glemselen

Mange hadde glemt Kathy Bates (54). Så kastet hun klærne foran Jack Nicholson i norgesaktuelle «Hva angår Schmidt». Og ble Oscar-nominert.

LOS ANGELES (Dagbladet): Ikke minst derfor er det verdt å nevne at hun fikk spesialskrevet en rolle som en enkel, småfet servitrise i filmen «Frankie og Johnny» for vel ti år siden, men da innspillingen skulle begynne, var hun byttet ut med den mer sexy og glamorøse Michelle Pfeiffer.

Men hevnen var søt: Bates tok heller rollen som den psykotiske sykepleieren i Stephen Kings «Misery» (1990), som sikret henne Oscar som beste kvinnelige skuespiller, mens filmen hun hadde blitt forespeilet, floppet fullstendig.

Kastet hemningene

Nå har hun sjanse til å få statuetten som beste kvinnelige birolleinnehaver etter innsatsen som den frigjorte Roberta Hertzel i «Hva angår Schmidt».

Bates gjorde sitt livs første nakenscene i en alder av 43, i filmen «At Play in the Fields of the Lord» i 1991. I «Hva angår Schmidt» kastet hun klærne og hemningene igjen.

- Jeg elsker denne filmen med denne litt europeiske vinklingen. Jeg tror det er et godt bilde på middelklasse-USA, sier Bates til Dagbladet.

Teaterutdannede Bates gikk fra Broadway, via flere TV-serier og -filmer til Hollywood. Gjennombruddet kom med hovedrollen i «Misery» i 1990. Hovedrollen innbrakte henne både en Oscar og en Golden Globe.

Tøft å kapre roller

Hun ønsker seg nå flere små dramaroller, men forteller at det er en tøff kamp.

- Det er ikke så mange roller for kvinner på min alder, og det er lite rom for små dramaer i Hollywood nå. Alt er ungdomsorientert og dreier seg om å finne resepten på den nye «blockbusteren», sier Bates, som imidlertid kan glede seg over stadig skryt fra sin medskuespiller Jack Nicholson. Også han er Oscar-nominert for rollen.

Dagens navn: Kathy Bates

  • Født 28. juni 1948 i Memphis i staten Tennessee, og vokste opp med foreldre og to søstre.
  • Hun utdannet seg innen teater ved Southern Methodist University i Dallas i 1969.
  • På 70-tallet spilte hun off-Broadway-stykker i New York, før hun etter hvert begynte med både TV og film.
  • Debuterte som filmskuespiller i 1971, med en liten rolle i Milos Formans «Taking Off», sammen med Ike og Tina Turner.
  • Gjennombruddet fikk hun med hovedrollen i «Misery», en innsats som ga henne både Golden Globe og Oscar for beste kvinnelige skuespiller.
  • Hun har siden spilt i blant annet «Stekte grønne tomater» (1991), «Dolores Claiborne» (1995), «Titanic» (1997) og «Primary Colors» (1998).

Etter at Nicholson mottok Golden Globe-pris for «Hva angår Schmidt», refererte han til Kathy Bates som «The Bates Motel». Moteller er ellers kjent som åstedet for den berømte dusjscenen i Alfred Hitchcocks klassiker «Psycho».

Sterke Oscar-kandidater

I år er Oscar-konkurransen hardere enn på lenge for de kvinnelige skuespillerne, også i kategorien beste birolle.

De øvrige nominerte i klassen for beste kvinnelige birolleinnehaver er: Meryl Streep («Adaptation»), Julianne Moore («The Hours»), Catherine Zeta-Jones («Chicago») og Queen Latifah («Chicago»).