KOMMENTARER

Fram med skittentøyvasken

Håvard Nyhus' grove plagiat fortjener offentlighetens oppmerksomhet.

JUKS: Håvard Nyhus er tatt i grovt plagiat. Det bør bli en regel at journalister ser kritisk på hverandre, skriver Aksel Braanen Sterri.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
JUKS: Håvard Nyhus er tatt i grovt plagiat. Det bør bli en regel at journalister ser kritisk på hverandre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Butenschøn-skandalen har flere plagiatsaker blitt rullet opp og delt.

Dagbladet-skribenten Kjetil Rolness har tatt for seg et ytterst pinlig og grovt plagiat fra Helge Øgrims tid som Dagbladet-journalist på starten av 2000-tallet. Sjokkerende nok var dette ifølge Øgrim selv og hans daværende kollega Astrid Meland ikke et unntak fra denne tiden i db.no's historie, men snarere for en arbeidsform å regne.

Også en eldre artikkel Rolness skrev i Klassekampen i 2005 om flere kjente plagiatsaker, har fått velfortjent nytt liv på sosiale medier. Journalisten har laget en sak om «Juksemakerne».

Sist ute er Jan Arild Snoen. I en artikkel i Minerva avslører han at Håvard Nyhus, bidragsyter i både Bergens Tidende og Dagbladet, har stjålet grovt fra The Luxury City vs. The Middle Class, en artikkel i New Geography, ført i pennen av redaktøren Joel Kotkin omtrent en måned før Nyhus fikk publisert artikkelen Den barnløse byen i Dagbladet i 2009.

Nyhus har nå offentlig innrømmet plagiatet og lagt seg flat.

Det grove plagiatet fortjener likevel en gjennomgang og en kommentar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.