Framskritt i Afghanistan

- Jeg vet at det står mange utfordringer foran oss i Afghanistan, men vi må huske hvorfor vi er der og hvor mye vi har utrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFGHANISTAN: I møte med stadig nye og mer desperate handlinger fra Taliban og al-Quaida i Afghanistan har noen konkludert med at vårt oppdrag er en tapt sak og at NATO ikke er rustet for utfordringen. Vi må ikke la dette skygge for vår beslutning og de faktiske fremskritt som gjøres der. Jeg vet at det står mange utfordringer foran oss i Afghanistan, men vi må huske hvorfor vi er der og hvor mye vi har utrettet.

Jeg vi presentere tre grunner til at vi ikke må gis oss. For det første: Sikkerheten for vårt og deres samfunn er avhengig av suksess i Afghanistan. Vi kan ikke la landet vende tilbake til Taliban og al-Quaidas kontroll, og igjen bli en trygg havn for terrorister som planlegger angrep mot USA og Europa. For det andre kan vi ikke vende ryggen til det Afghanske folk. Til slutt: Vi har oppnådd konkrete resultater i Afghanistan og vi kan lykkes.

Trusselen fra Taliban- og al-Quaida-opprørere kan ikke stikkes under stol. Al-Quaida ser i stadig større grad til Europa, både for rekruttering og mål. Det har vi sett i Madrid og London, og nylig i Tyskland og København.

Vi står overfor ekstremister som vet at de ikke kan vinne en åpen kamp, ei heller en åpen ideologisk debatt. Det Afghanske samfunnet støtter dem ikke. Derfor har de tydd til brutale og dramatiske angrep som ikke som ikke har noe annen verdi enn å spre frykt. Sannheten er at med vår hjelp er det Afghanske folk i ferd med å vinne denne vanskelige krigen.

Det er verdt å minne om hvor langt Afghanistan har kommet siden de ble kvitt det brutale Taliban-regimet. I 2001 hadde bare 8 prosent av Afghanerne tilgang til helsetjenester. Det tallet er nå 80 prosent. Barnedødeligheten har blitt redusert med 24 prosent de siste seks årene. I dag er det fem millioner flere barn som går på skole enn i 2001, og tallet på jenter er nå oppe i 1,5 millioner, en økning fra ganske nøyaktig null under Taliban. Mer enn fire millioner flyktninger har vendt hjem, mer enn 100 000 bare i sommer. Selv om den fortsatt er hjerteskjærende lav, er gjennomsnittsinntekten per innbygger mer enn fordoblet siden 2001.

Norges bidrag til NATO-styrken er et vitne om landets engasjement for vår felles sikkerhet i det transatlantiske samfunnet. Deres innsats og oppofrelser hjelper til å bekjempe trusselen fra Taliban og al-Quaida, og bygge en tryggere og rikere fremtid for det Afghanske folk. Norges engasjement skiller seg også ut for å vektlegge både utvikling og sikkerhet.

Alt er ikke rosenrødt, det er sikkert. Hindringene vi møter i Afghanistan er betydelige. Men virkelige fremskritt skjer. Vi er i ferd med å vinne kampen mot ekstremisme og vi gir Afghanerne mulighet til å leve normale liv. Å overgi det afghanske folk til sine tidligere undertrykkere etter all denne fremgangen ville ikke bare være dumt, men også ondskapsfullt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer