Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skeives rettigheter

Framskrittene trues

Muligheten til å være seg selv er ikke selvsagt for de av oss som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet.

MÅ FORSVARE: SAIH og NSO forventer at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en tydelig forkjemper for akademisk frihet og LHBT+ rettigheter internasjonalt, skriver innsenderne. Her er Søreide på besøk i Saudi Arabia i februar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ FORSVARE: SAIH og NSO forventer at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en tydelig forkjemper for akademisk frihet og LHBT+ rettigheter internasjonalt, skriver innsenderne. Her er Søreide på besøk i Saudi Arabia i februar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen behandles et lovforslag om å fjerne seksualitetsundervisning i skolen. I Brasil «renses» skolene for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot skeives rettigheter og seksualitetsundervisning i afrikanske land. Vi er bekymret over disse angrepene mot akademisk frihet og skeives rettigheter.

10. mars lanserte Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Norsk Studentorganisasjon (NSO) rapporten «Un/knowing and un/doing sexuality and gender diversity: The global anti-gender movement against SOGIE rights and academic freedom» for å rette søkelyset mot disse angrepene.

«Anti-gender»-bevegelsen ser skeives og kvinners rettigheter som en farlig kjønnsideologi som truer den tradisjonelle familien og nasjonale verdier. I rapporten ser forfatter Haley McEwen på framveksten av bevegelsene i Polen, Ungarn, Brasil og Sør-Afrika. Rapporten avdekker hvordan konservative krefter globalt, finner sammen på tvers av skillelinjer i arbeidet mot like rettigheter – og for å hindre forskning og undervisning om kjønn og seksualitet

Urolig Siv Jensen under Oslo Frp sitt årsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Urolig Siv Jensen under Oslo Frp sitt årsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Heldigvis har ordskifte, lovverk og holdninger til skeives rettigheter og likestilling gått sjumilssteg framover globalt. Det har ikke skjedd av seg selv. Med kvinnebevegelsen og den skeive bevegelsen, har akademia bidratt til utviklingen. Gjennom forskning, debatt og aktivisme har normer blitt utfordret, rettigheter vunnet, rom åpnet for diskusjon og flere stemmer kommet til orde. De framskrittene trues.

Høyere utdanningsinstitusjoner har et ansvar for å sikre et åpent og inkluderende akademia, og verne om den akademiske friheten til å jobbe med spørsmål knyttet til kjønn og seksualitet. Vi forventer at de høyere utdanningsinstitusjonene i Norge arbeider mot diskriminering basert på seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk på egne institusjoner, og stiller de samme forventningene til samarbeidsinstitusjoner.

Allerede ved Norges grenser er det farlig å være åpent homofil (Russland) og det å være kjønnsforsker oppleves ikke som trygt lengre (Sverige). Angrepene skjer i land Norge har tette diplomatiske bånd til, og vi kan ikke overse det.

Et angrep på den akademiske friheten til de som forsker på, og studerer kjønn og seksualitet angriper alles akademiske frihet.

Nå er kjønnsforskning under press – hvilket felt er det neste som truer familie, tradisjonelle verdier og nasjonen? Historie? Klima? Medisin?

Vi må verne om den akademiske friheten, og stå opp mot tilbakeslaget. Norge er ikke immun mot anti-gender-bevegelsen, og vi kan ikke overse det som skjer i land vi har tette forhold til. SAIH og NSO forventer at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en tydelig forkjemper for akademisk frihet og LHBT+ rettigheter internasjonalt.

Hele Norges coronakart