DEBATT

Skeives rettigheter

Framskrittene trues

Muligheten til å være seg selv er ikke selvsagt for de av oss som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet.

MÅ FORSVARE: SAIH og NSO forventer at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en tydelig forkjemper for akademisk frihet og LHBT+ rettigheter internasjonalt, skriver innsenderne. Her er Søreide på besøk i Saudi Arabia i februar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ FORSVARE: SAIH og NSO forventer at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er en tydelig forkjemper for akademisk frihet og LHBT+ rettigheter internasjonalt, skriver innsenderne. Her er Søreide på besøk i Saudi Arabia i februar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Ungarn er kjønnsstudier nedlagt av regjeringen og i Polen behandles et lovforslag om å fjerne seksualitetsundervisning i skolen. I Brasil «renses» skolene for «kjønnsideologi» og amerikanske evangelistiske bevegelser lobber mot skeives rettigheter og seksualitetsundervisning i afrikanske land. Vi er bekymret over disse angrepene mot akademisk frihet og skeives rettigheter.

10. mars lanserte Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Norsk Studentorganisasjon (NSO) rapporten «Un/knowing and un/doing sexuality and gender diversity: The global anti-gender movement against SOGIE rights and academic freedom» for å rette søkelyset mot disse angrepene.

«Anti-gender»-bevegelsen ser skeives og kvinners rettigheter som en farlig kjønnsideologi som truer den tradisjonelle familien og nasjonale verdier. I rapporten ser forfatter Haley McEwen på framveksten av bevegelsene i Polen, Ungarn, Brasil og Sør-Afrika. Rapporten avdekker hvordan konservative krefter globalt, finner sammen på tvers av skillelinjer i arbeidet mot like rettigheter – og for å hindre forskning og undervisning om kjønn og seksualitet

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer