Framstøt for homofil litteratur

Det kjente engelske forlaget Cassell kan i år feire sitt 150-årsjubileum. Det har hovedsete i London og har filialer i New York og Virginia. Forlaget kan samtidig markere en annen åremålsdag. Den er riktignok av langt mer beskjeden størrelse, bare fem år, men med et ikke uvesentlig innhold. Cassell lanserte nemlig i 1993 en ny bokserie med følgende tittel: «The Cassell Lesbian and Gay Studies» (Cassells lesbis- ke og homofile studier).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå, fem år etter, er serien fremdeles i god gjenge og stadig nye boktitler kommer til. Ikke alle var glade for dette initiativ, men det seriøse opplegg og den saklige tone som har preget denne litterære nyvinning, gjorde at den ble akseptert i vide kretser. Ærverdige Times Literary Supplement slutter sin omtale av serien slik: «Det var en gang at forlagenes kataloger var dystre saker. Slik er det ikke lenger. Cassell har slått an en ny tone. Konkurrentene må ta seg sammen nå.»

Og det er det noen som har gjort, både i Storbritannia og i USA.

Det er i grunnen ganske oppsiktsvekkende, men på den annen side kanskje også naturlig, at slike seksualliberale initiativ blir tatt nettopp i England, et land som har hatt en så fiendtlig og restriktiv holdning til det homoseksuelle. Det er nok å vise til de solide juridiske tradisjoner på dette felt. I 1533, i HenrikVllIs regjeringstid, ble den første lov om homoseksuell adferd innført, den såkalte Buggery Law, usedelighetsloven. Ordet homoseksuell ble ikke brukt. Det kom langt senere inn i språket. Loven fastsatte dødsstraff for denne «foraktelige og avskyelige lastefullhet begått mot mann eller dyr». Det var lignende lover om hor og utukt i mange land, også i vårt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer