Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Miljø

Framtida er grønn

38 grader i sibirsk Arktis er med på å gjøre framtida grønnere.

SJEF: Anne Hidalgo er borgermester i Paris og grønn sosialist. Foto AFP / NTB Scanpix
SJEF: Anne Hidalgo er borgermester i Paris og grønn sosialist. Foto AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Selv i coronaens tid er det viktig å minne seg selv om at framtida er grønn. Det er like selvsagt som det faktum at isen smelter i Arktis. Drømmeposisjonen til Miljøpartiet de grønne etter valget neste år er å komme på vippen, slik at de kan presse gjennom grønne løsninger både til venstre og til høyre. De grønne vil bli like kyniske i forhold til makt som de alltid har vært i hestehandler-partiet framfor noe, Senterpartiet. De grønne er ikke lenger drømmere. De søker makt. Og de kommer til å få det.

Noen grønne partier er for lengst etablert blant sine lands dominerende partier. I EUs største land Tyskland er De grønne hovedutfordrer til makta i valget neste år. Partiet er mye større enn sosialdemokratene i SPD, og enda mye større enn ytre høyre-partiet AfD. På enkelte målinger har de også vært større enn Angela Merkels kristeligdemokratiske parti, CDU. De grønne er en europeisk bevegelse som er i ferd med å overta den posisjonen de sosialdemokratiske partiene tradisjonelt har hatt, som hovedutfordrer til det moderate høyre, som det dominerende sentrum-venstre partiet. Som regjeringsalternativet til europeisk kristeligdemokrati.

De grønne vinner valg. I lokalvalgene i Frankrike nylig fikk De grønne ordførerne i storbyer som Marseille, Bordeaux, Lyon og Strasbourg. Og i Paris ble sosialisten Anne Hidalgo gjenvalgt på en rødgrønn plattform, med blant annet storsatsing på å tilrettelegge byen for syklister. Valgresultatet førte til at president Emmanuel Macron umiddelbart lovte 15 milliarder euro til klimatiltak. Han kjente heten, ikke bare fra arktisk Sibir som i sommer har opplevd ubegripelige 38 varmegrader. Han kjente også heten fra sine egne velgere.

Og inntil de grønne vinner nasjonale valg, så er de premissleverandører for grønn politikk. I Tyskland var De grønne lenge regjeringspartner med sosialdemokratene i SPD. Etter valget om litt mer enn et år kan de enten bli seniorpartner med SPD, og vi kan få en grønn forbundskansler i EUs største og viktigste land. Eller vi kan få en grønn juniorpartner med betydelig makt i koalisjon med CDU. Politisk kontakt og forståelse mellom CDU og De grønne utvikler seg raskt.

For sånn er framtida grønn. Enten ved at de grønne vinner valg. Eller ved at de maler de andre partiene grønnere. Som dyktige og kyniske hestehandlere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!