DEBATT

Aasta Hansteen:

Framtida kaller, Søviknes

Vi trenger politikere som går inn i det ukjente med solide analyser og en god dose mot, ikke som avfeier viktige faglige debatter med henvisninger til det som har vært.

AASTA HANSTEEN: Fem taubåter med 150
000 hestekrefter slepte Aasta Hansteen-plattformen fra Stord til Norskehavet utenfor Bodø tidligere i vår. Til høsten starter produksjonen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
AASTA HANSTEEN: Fem taubåter med 150 000 hestekrefter slepte Aasta Hansteen-plattformen fra Stord til Norskehavet utenfor Bodø tidligere i vår. Til høsten starter produksjonen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Olje- og energiminister Terje Søviknes illustrerer med sitt innlegg i Dagbladet 5. juni hvorfor det nå er på tide å ta debatten om formålet med norsk petroleumspolitikk.

Ingen betviler at oljeindustrien har tjent landet godt, og ført til store inntekter for fellesskapet. Men et skattesystem som tidligere har bidratt til inntekter på 5000 milliarder kroner, står nå i fare for å gi insentiver til systematiske feilinvesteringer, med store konsekvenser for både klima og den norske velferdsstaten.

Oljeministeren påstår at oljeskatteregimet ikke inneholder elementer av subsidier. Det er oppsiktsvekkende når Finansdepartementet selv i realiteten definerer deler av dette skattesystemet som nettopp en subsidiering av næringen. Staten bærer 78 prosent av risiko knyttet til letevirksomhet, men hele 88 prosent av risiko knyttet til investeringer på sokkelen.

Den høye risikoavlastningen selskapene får, skyldes høyt skattenivå, gunstige skatteregler gjennom en raus friinntekt, kort avskrivningstid på investeringer og gunstige rentefradrag.

Både Finansdepartementet og Grønn skattekommisjon har pekt på at skatteordningen ikke er nøytral. Finansdepartementets anslag for skattesubsidiene (gjelder ikke leterefusjon) beløper seg til 72,6 milliarder kroner fra 2013–2016.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer