Framtida kommer neste år

Den digitale tv-revolusjonen er ventet til fedrelandet om ett års tid. - Har du egen parabol, kan du like gjerne kjøpe digital-tv nå, råder fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas.

Fra neste år planlegger NRK å sende digitale sendinger. Det er i første omgang NRK2 som skal sendes i digitalt bredformat.

- Vi er innstilt på å gjøre perioden med både digitale og analoge sendinger så kort som mulig for å holde kostnadene nede, slo Bjerkaas fast på et strategimøte i regi av Kringkastingsrådet i formiddag. Ledelsen for NRK fjernsynet hadde tatt mål av seg til å trekke opp linjene for NRK1 og -2 noen år inn i det neste årtusen. Digital-tv var en naturlig del av møtet.

- Hvis folk har egen parabol og skal skifte tv bør de kjøpe digital-tv nå, råder fjernynsdirektøren Dagbladet :på nettet. Det neste tv-apparatet du skal kjøpe innen en femårsperiode bør være forberedt for digitale sendinger, ifølge Bjerkaas.

Tøff framtid

Det var langt fra noen bekymringsløs framtid NRK-toppene tegnet.

- Jeg må korrigere de som tror at vi er bekymringsløse, optimistiske og selvsikre med hensyn til framtida. Det kommer til å bli vanskeligere og vanskeligere for NRK å beholde sin ledende posisjon, spådde kringkastingsjef Einar Førde. Han mener at NRK allerede har resignert på flere områder i forhold til komersielle konkurrenter.

- Vi har gitt opp å lage daglig såpeopera, vi har latt TV2 slå oss på innkjøp av serier. Vi skulle gjerne hatt for eksempel Ally McBeal, men har ikke råd, og vi skulle selvfølgelig gjerne sendt kampen mellom Rosenborg og Borussia Dortmund tirsdag, men det hadde vi heller ikke råd til, sa Førde.

Ny NRK2 - igjen

Men den største strategiske utfordringen de neste åra er ifølge fjernsynsdirektøren hverken bakkebasert bredbåndsnettverk, eller eventuell reklamefinansiert EPG (Elektronisk Program Guide).

- Den største utfordringen ligger i å fornye de to kanalene. Vi ønsker en mer enhetlig profil for NRK2, med mer substans. Vi vil satse på mer nyheter, dokumentarer og fortsette satsingen på kultur, forklarte Bjerkaas. Det betyr blant annet at det fra neste høst skal komme egne sendinger med økonomi- og næringslivsnyheter og kultur- og medienyheter på NRK2.

LØP OG KJØP: Hans-Tore Bjerkaas i NRK begynner med digitale tv-sendinger i år 2000. Det er neste år det.