MINIBUDSKAP: En button kan fortelle mye om hvem du ønsker å være. Her er noen gode, gamle politiske ytringer som fant veien til mange jakkeslag. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto / NTB Scanpix
MINIBUDSKAP: En button kan fortelle mye om hvem du ønsker å være. Her er noen gode, gamle politiske ytringer som fant veien til mange jakkeslag. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Valg 2017

Framtida må bygges på ideologi, ikke egoisme

Noen mennesker har en tendens til å ønske mye, men mene noe annet.

Meninger

Spør deg selv «Hva slags person ønsker jeg å være?». Brukte du noen av nøkkelordene som snill, gavmild, åpen, sterk eller klok? Eller var det mer ord som ego, kald, idiot og sjalu?

Morten Thornquist
Morten Thornquist Vis mer

Jeg gjetter at svaret inneholdt mer av de første ordene enn de siste. Kanskje fordi du ønsker et samfunn hvor alle mennesker er åpne, sterke og kloke? Vi kan alle være enige om at verden trolig hadde vært et bedre sted om alle var snille, gavmilde, åpne, sterke og kloke uavhengig av hvilke meninger man har. Men, hvorfor er det da så mange som oppfattes som det motsatte?

Noen mennesker har en tendens til å ønske mye, men mene noe annet. Ta for eksempel alle familiekjære som bare ønsker det beste for sine barn og barnebarn. Hvordan kan de samme menneskene bli oppgitt over miljøtiltak som kanskje økonomisk rammer en selv, men som samtidig sikrer ei bedre framtid for neste generasjon? Det er hva jeg kaller egoistisk.

Et annet eksempel er oss reiseglade nordmenn som elsker å ta plass i utlandet og som forventer å bli tatt imot med åpne armer som ukjente mennesker. Hvordan kan de samme menneskene stenge dørene for ukjente mennesker fra andre land når de er i nød? Det er hva jeg kaller kaldt.

Tredje eksempel er at fleste ønsker bedre integrering og likestilling i samfunnet. Hvordan kan de samme menneskene for eksempel ønske å beholde kontantstøtten, når alternativet er å gi alle barn, uavhengig av bakgrunn, gratis tilgang til et styrket og inkluderende barnehage? Det er hva jeg kaller idioti.

Siste eksempel er hvordan man ønsker å kontrollere og straffe dem som har ekstra penger på konto ved å ha formuesskatt. Hvordan kan de samme menneskene som støtter dette også bruke moderne teknologi som eksisterer på grunn av innovatører som tør å satse? Det er hva jeg kaller sjalusi.

Igjen vil jeg at du skal stille deg et spørsmål: «Stemmer jeg på et parti for mine egne goder, eller stemmer jeg for å støtte en fredelig og mer rettferdig verden?»

Ingen av eksemplene over er enkle, og det er klart at ting påvirker oss forskjellig på personlig nivå. Likevel stemmer jeg på et parti som er tøft nok til å stå i ilden og ta til tider upopulære tiltak for ei bedre felles framtid. Uavhengig av parti håper jeg også du tenker ideologisk og ikke egoistisk når du stemmer ved årets stortingsvalg.