DEBATT

Debatt: Valg 2017

Framtida må bygges på ideologi, ikke egoisme

Noen mennesker har en tendens til å ønske mye, men mene noe annet.

MINIBUDSKAP: En button kan fortelle mye om hvem du ønsker å være. Her er noen gode, gamle politiske ytringer som fant veien til mange jakkeslag. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto / NTB Scanpix
MINIBUDSKAP: En button kan fortelle mye om hvem du ønsker å være. Her er noen gode, gamle politiske ytringer som fant veien til mange jakkeslag. Foto: Kerstin Mertens / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Spør deg selv «Hva slags person ønsker jeg å være?». Brukte du noen av nøkkelordene som snill, gavmild, åpen, sterk eller klok? Eller var det mer ord som ego, kald, idiot og sjalu?

Jeg gjetter at svaret inneholdt mer av de første ordene enn de siste. Kanskje fordi du ønsker et samfunn hvor alle mennesker er åpne, sterke og kloke? Vi kan alle være enige om at verden trolig hadde vært et bedre sted om alle var snille, gavmilde, åpne, sterke og kloke uavhengig av hvilke meninger man har. Men, hvorfor er det da så mange som oppfattes som det motsatte?

Noen mennesker har en tendens til å ønske mye, men mene noe annet. Ta for eksempel alle familiekjære som bare ønsker det beste for sine barn og barnebarn. Hvordan kan de samme menneskene bli oppgitt over miljøtiltak som kanskje økonomisk rammer en selv, men som samtidig sikrer ei bedre framtid for neste generasjon? Det er hva jeg kaller egoistisk.

Et annet eksempel er oss reiseglade nordmenn som elsker å ta plass i utlandet og som forventer å bli tatt imot med åpne armer som ukjente mennesker. Hvordan kan de samme menneskene stenge dørene for ukjente mennesker fra andre land når de er i nød? Det er hva jeg kaller kaldt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer