DEBATT

Debatt: Fosfat og økologisk landbruk

Framtidas matsikkerhet trues

Vi må si nei til fosfat-gruve.

Framtidas matsikkerhet trues
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Klimaendringer. Overbefolkning. Antibiotika-resistente bakterier. Det er nok av problemer vi som framtidens voksne må takle. Men det er også et vi kanskje ikke har tenkt på.

FYLKESLEDER: Matilde Angeltveit, Natur og Ungdom.
FYLKESLEDER: Matilde Angeltveit, Natur og Ungdom. Vis mer

Fosformangel er en trussel mot framtidig matproduksjon. Planter trenger fosfor for å gro. Vi trenger fosfor for å leve.

I det økologiske landbruket går grunnstoffet i et naturlig kretsløp. Men i dag baserer vi oss i for stor grad på kunstgjødsel, der fosfor utvunnet fra mineralet fosfat brukes. Og det er her problemene begynner.

Verdens fosfatreserver er selvfølgelig ikke ubegrenset. Om få tiår vil etterspørselen overgå produksjonen.

Overfloden av fosfor som i dag tilføres landbruket fortsetter ikke i det naturlige kretsløpet, men siger videre og forurenser elver, innsjøer og hav. Prosessen er skadelig for miljøet, dyr og mennesker.

Det er derfor farlig å basere seg på kunstgjødsel. Forbruket av fosfat må kuttes. Verden må begynne å omstille seg til økologisk matproduksjon, det eneste bærekraftige på lang sikt.

Kodal Minerals Plc ønsker å opprette en fosfatgruve i Vestfold, og den 14. September bestemmer Larvik kommune om de skal få tillatelse.

Gruva i Kodal vil rasere store, verdifulle naturområder og true de 30 rødlisteartene som bor der. Vakre turområder som er godt verdsatt blant lokalbefolkningen, samt det bugnende fuglelivet vil bli rasert til fordel for fosfatgruva.

Det er dessuten feil å tro at vi vil tjene på prosjektet. Norges befolkning vil sitte igjen med lommerusk og et ødelagt lokalsamfunn.

I møte med framtidig matmangel vil nok fosfatreservene i Kodal komme til nytte. Om de blir utvunnet i dag vil det kun bidra til å hindre omstillingen til økologisk produksjon, samt ødelegge for gjenvinningen av fosfor og de grønne, varige arbeidsplassene som er knyttet til den næringen.

Dagens ungdom vil antagelig oppleve fosformangel i vår levetid. Klimaendringene vil også gjøre det vanskeligere å dyrke mat, og det vil bo mange flere folk på jorda. Da vil vi kanskje få bruk for fosfor-reservene i Kodal. Men inntil da, er det ikke verdt det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer