Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Framtidas tv-fjes

I 1996 ble de presentert som NRKs nye fjes. Sju år seinere er Anne-Kat. Hærland og Fredrik Skavlan fortsatt framtida for norsk tv-underholdning. Men de vil aldri gjøre noe sammen på skjermen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): - Vi er liksom kåret til å være framtida. Hva får vi for det? Ikke engang en fruktkurv! begynner Anne-Kat. når hun møter Fredrik Skavlan på kaia nedenfor Hotell Klubben.

Ifølge MMIs meningsmåling for Dagbladet er det disse to folk tror vil være de mest sentrale tv-underholderne de neste åra, tett fulgt av Robert Stoltenberg og Dorthe Skappel.

- Framtida, jeg? Jeg er tross alt en trebarnsfar med begynnende viker. Jeg trodde min tid som ung og lovende var over, sier Skavlan.

Han debuterte i 1996 som programleder for talkshowet «Absolutt» på NRK2 etter å ha vært journalist i Dagbladet i ti år. Samtidig gikk Anne-Kat. over fra å være lystekniker i statskanalen til å lede humorprogrammet «Direkte lykke», også det på NRK2.

- Siden da har det handlet om å holde ut, sier han som tok over fredagskvelden på NRK1 for fem år siden. Ingen programsuksess har noensinne holdt lenger enn «Først og sist».

- Jeg har gjort den samme jobben i så mange år at folk tar meg for gitt. Jeg er blitt et møbel i stua. Det møbelet får jeg håpe ikke havner på loppemarkedet med det første, sier Skavlan.

- Blir rørt

Utholdenhet er også stikkordet for Anne-Kat. Hun har ikke latt seg friste av andre tv-kanaler.

- Det som kan ødelegge framtida mi, er at jeg mister motivasjonen. Jeg vil ikke plage seerne med en middelmådig utgave, lover Anne-Kat., som samler flest foran skjermen når hun harselerer sammen med «Nytt på nytt»-gjengen.

Til tross for den manglende pengepremien og fruktkurven, synes begge det er en ære at folk mener de vil dominere tv-underholdningen framover.

- Det er utrolig hyggelig. Jeg blir rørt av slike ting. Det blir jeg ikke hvis seks journalister bestemmer seg for at jeg topper en eller annen liste. Når folk sier sin mening, betyr det noe, sier Skavlan.

- Og jeg slo Dorthe! Det er umulig å sammenlikne oss. Ikke likner vi, ikke kler vi oss likt og puppene mine er mye slappere enn hennes. Men det er det en grunn til, haha, sier Anne-Kat og ler.

Verken hun eller Fredrik tror det ville blitt vellykket for NRK å putte begge suksessene i et program.

- Nei, resultatet blir ikke nødvendigvis godt selv om begge ingrediensene er gode. Det blir som å blande kjøtt og fisk, eller nei, det går kanskje an, men noe annet, da, sier Anne-Kat. og prøver forgjeves å finne den gode matsammenlikningen.

- Nei, jeg kan ikke tenke meg hvilket program det skulle være, sier Skavlan.

Personlig

Anne-Kat. må avbryte for å rekke sminken før showet med Thomas Giertsen, Tommy Steine og Otto Jespersen. Fredrik derimot har god tid. Han har hatt ferie siden 4. mai og skal ikke på skjermen før langt ute i august. Da er det ny runde med «Først og sist».

- Jeg har lyst til å gjøre dette en stund til, i hvert fall et par sesonger til. Deretter har jeg én ting til jeg har lyst til å gjøre på tv en gang. Hva det er, vil jeg ikke si. Men jeg skal ikke lage mat-, reise-, spørre- eller store underholdningsprogrammer, det er sikkert. Etter det gjør jeg kanskje noe helt annet - utenfor tv.

- Hvordan har du holdt deg på topp så lenge?

- Planen min var å lage en programstil hvor jeg ligger lavt slik at ikke folk blir lei av formen min. Det tror jeg at jeg har vunnet på fordi det blir mindre slitasje på meg og gjestene får spille hovedrollen. Samtidig skal jeg være personlig i stilen. Det skal ikke være «RedaksjonEN».

Overflatisk

I motsetning til Petter Nome, føler Skavlan ingen trang til å gå i demonstrasjonstog.

- Jeg legger aldri bånd på meg, men jeg er blitt snillere og forsiktigere med åra. Da jeg jobbet i Dagbladet, ga jeg enten bare én eller seks på terningen. Det er veldig lett å tøffe seg når man er ung. Jeg håper imidlertid ikke folk forveksler min vennlighet med servilitet.

- Er det ikke noe som engasjerer deg sterkt?

- Jeg er en overflatisk person. Det er derfor jeg passer til det jeg gjør. Jeg er interessert i fem minutter og så går det over. Jeg har ingen hjertesaker, men jeg er veldig opptatt av journalistikk og talkshow som sjanger. Og jeg har fremdeles journalistiske ambisjoner. Jeg prøver å få ut stoff på en annen måte enn andre. Det er lett å bli lat når det går bra, men jeg vil alltid bli mye bedre enn jeg er.

For Skavlan har ikke unngått kritikk. Noen mener han stadig velger vennene sine som studiogjester eller er en kåt vestkantgutt, blant annet fordi han sa «Jeg synes du lukter godt, jeg» til Åsne Seierstad.

Skjønner irritasjonen

- Jeg skjønner veldig godt at jeg irriterer folk. Jeg ville selv vært skikkelig irritert over en sånn som meg på tv fordi jeg er så blid og fornøyd, med den lille latteren på lur. Jeg er også enig i at vi har for få kvinner i studio.

- Er det derfor du blir kåt på de få som kommer?

- Jeg er ikke kåt. Det er bare slik vi oppfører oss på vestkanten.

- Til å ha så stor suksess tjener du godt nok?

- Overhodet ikke! Hadde jeg bare bodd i Amerika... Da ville jeg hatt et rosa slott i Beverly Hills med store elektriske porter. Det er som å være en kakerlakk som sier: Hadde jeg bare vært et menneske. Men tatt i betraktning at jeg ikke har studielån, tjener jeg anstendig. Jeg kan ikke klage på lønna. Dessuten er det bare å låne litt mer i banken.

- Hvordan takler du kjendistilværelsen?

- Jo, takk, fremdeles kjempebra, mange dyre vaner og stadig nye venner.

- Ingen kuler i posten?

- Aldri.

SUPERPAR: Fredrik Skavlan trodde hans tid som ung og lovende var over. Anne-Kat. Hærland er smigret og vil holde på så lenge motivasjonen er på topp. Ifølge MMIs meningsmåling for Dagbladet er det disse to folk tror vil være de mest sentrale tv-underholderne de neste år.