Framtiden er tredimensjonal

I framtida kommer alle tegnede Disney-filmer til å gjøres i digital 3D.

Det betyr at man ser filmen med spesielle briller på seg. Da får man se effekter som gjør at det ser ut som om man befinner seg midt i filmen – og som om personer og ting hopper ut av filmduken

.

– Tidligere var 3D bare en gimmick. Nå handler det om å bruke det for å føre handlingen framover, sier Stephen Anderson, som har regissert «Familien Robinson» som får norsk premiere fredag.

Stolt regissør
I en rekke land får man se filmen tredimensjonalt. Regissøren forteller stolt at kinoer på Manhattan i New York viste den slik. Og innen 2007 er omme vil man ha bygget om mange amerikanske kinoer, slik at 20 prosent av kinoene vil kunne vise filmer i 3D.

«Familien Robinson» blir den første filmen i Norge som blir vist i digital 3D. De tre største byene, Oslo, Bergen og Trondheim vil kunne tilby digital 3D-visning – både i original og dubbet versjon.

Men dette er unikt i Skandinavia-sammenheng, hvor det er få kinoer som er ombygd slik at dette er mulig.

– Alle kommende Disney-filmer kommer helt eller delvis til å gjøres i 3D, forteller Stephen Anderson. Han mener derfor kinoene må bygges om og tilpasse seg denne utviklingen.

Liten oppfinner 

I FRAMTIDA: Oppfinneren Lewis møter den utradisjonelle familien Robinson i fremtida. Du kan lese kritikker av filmen på Metacritic.com. Pressefoto: BUENA VISTA INTERNATIONAL
I FRAMTIDA: Oppfinneren Lewis møter den utradisjonelle familien Robinson i fremtida. Du kan lese kritikker av filmen på Metacritic.com. Pressefoto: BUENA VISTA INTERNATIONAL Vis mer

«Familien Robinson» handler om en gutt som kommer til et barnehjem som baby. Som tenåring viser det seg at Lewis er en dyktig oppfinner.

Men på en oppfinnermesse saboteres han av den onde Bowlerhatt-mannen, og han møter en gutt fra framtiden. Gutten tar ham ved hjelp av et romskip med til fremtiden – slik at Lewis kan få møte den mildt sagt utradisjonelle familien Robinson.

Filmen er basert på boken «A Day With Wilbur Robinson» av William Joyce, og om handlingen sier regissøren:

– Jeg ble selv adoptert som liten, så å lage denne filmen ble et soleklart valg for meg. Handlingen tar oss med tilbake i tid, til nåtid og framtid – og – i en skremmende sekvens – får vi også et glimt av en mørk, diktatorisk framtid.

– Alt dette var utrolig stimulerende. Det var utrolig spennende å jobbe med så mange ulike miljøer, forteller regissøren.

– En ny Disney
Også karakterene beskriver regissøren som stimulerende, ikke minst Bowlerhatt-mannen, som ser ut som en gammeldags filmskurk med et ganglag som minner om John Cleese i Monty Python.

– Han skulle være skurkaktig, men ikke så mye at han ble skremmende, sier Dick Zondag: animatøren som hadde ansvaret for akkurat Bowlerhatt-mannen.

«Familien Robinson» var under produksjon da John Lasseter, sjef for filmstudiet Pixar, ble en av sjefene for Disney-konsernet. Han hadde sterke synspunkter om filmen og nær 40 prosent måtte gjøres om.

– Det var gode og vettige synspunkter, synes Anderson.

– Og hvordan er det å ha Lasseter som sjef?

– Fantastisk. Det er som om vi har fått en ny Walt Disney, sier han avslutningsvis.

(NTB)

PREMIEREKLAR:</B> Stephen Anderson har regissert animasjonsfilmen «Familien Robinson». Den har premiere i Norge førstkommende fredag.
HOVEDROLLEN:</B> «Familien Robinson» handler om en gutt som kommer til et barnehjem som baby. Som tenåring viser det seg at Lewis er en dyktig oppfinner.