Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Framtidsrettet husdyrnæring i stor utvikling

Antall skader eller sykdomstilfeller er ikke høyere blant norske pelsdyr enn i andre husdyrnæringer.

<>B«OPPFYLLER KRAVENE»: Velferden for rev og mink blir godt ivaretatt i Norge, mener artikkelforfatteren. Foto: Ørn E.Borgen / NTB Scanpix
<>B«OPPFYLLER KRAVENE»: Velferden for rev og mink blir godt ivaretatt i Norge, mener artikkelforfatteren. Foto: Ørn E.Borgen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Dessverre har argumenter basert på kunnskap en tendens til å havne i skyggen når pelsdyrnæringen diskuteres. Ved hjelp av sterk følelsesmessig appell, etterlater dyrevernere et inntrykk av en næring med liten vilje til utvikling. Heldigvis er dette langt fra realiteten, og vi i Pelsdyrungdommen vil gjerne bidra til en mer kunnskapsbasert debatt.

Norsk pelsdyrhold er verdensledende innen pelskvalitet, dyrehelse og velferd. De fleste med kjennskap til hold av dyr vet at dette ikke er noe som kommer av seg selv. Faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd under Vitenskapskomiteen for mattrygghet slo allerede i 2008 fast at velferden for rev og mink blir godt ivaretatt i Norge. Det har imidlertid ikke blitt noen hvilepute for næringen. Stadig økte krav, betydelige grep som næringen selv har tatt og stor vilje hos flertallet av pelsdyrbøndene til å utvikle og forbedre egen drift gir resultater. Økt burstørrelse, forbedret burberikelse og større krav til den enkelte bondes kompetanse er bare noen av mange eksempler på tiltak som er gjennomført de siste årene.

Kontrollen med næringen er også god. Tilsynsfrekvensen ved pelsdyrgårder er vesentlig høyere enn ved andre typer husdyrhold.

Antall skader eller sykdomstilfeller er ikke høyere blant norske pelsdyr enn i andre husdyrnæringer. Mattilsynet bekrefter i årsrapporten sin at flertallet av pelsdyrbøndene oppfyller kravene som stilles.

Pelsdyrnæringen har lange tradisjoner og et solid grunnlag for framtidig utvikling. Nesten hundre år med avlsarbeid har gitt tillitsfulle besetninger som er praktisk talt frie for aggressive dyr. Dette og ikke minst viljen til å gjøre flere tiltak for å styrke kontrollen og bedre dyrevelferden, gjør norsk pelsdyrhold til en fremtidsrettet husdyrnæring i stor utvikling. Og om man er i tvil, anbefaler vi alle som er interessert å besøke en pelsdyrgård og se det med egne øyne.