Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frank faller

Strålende morsomt om urban surpomp. Lufta går ut midtveis, men vi tar det med godt humør.

BOK: Berlin, 1989. Frank fyller snart tretti år, og vennene hans har begynt å kalle ham herr Lehmann. Et dårlig tegn, mener herr Lehmann.

Leseren møter herr Lehmann idet han snubler seg dritings hjem fra kveldsskiftet på kneipa Einfall. Livet er fullt av vanskeligheter. En hund som nekter å flytte seg, en paranoid sjef, foreldre som ankommer byen om fattige seks uker. Men stort sett er herr Lehmann fornøyd med det lille livet sitt. Særlig når han møter en praktfull kokke som er like kranglevoren som ham selv. At bestevennen i nabokneipa heller vil være kunstner og kokka industridesigner, betrakter han som noe stort tull. Livet er bra som det er. Men noe skjer.

Akkurat hva som skjer vil jeg ikke røpe, bortsett fra at Muren faller, noe vel alle i grunnen kunne tenke seg. Styrken i fortellingen ligger i detaljene. Den lykkelig plagede Lehmann som irriterer seg storartet over frokostgjester, nazienker og turister. Strålende dialoger. Folk krangler, snakker forbi hverandre. Fulle og edru. En glimrende beskrivelse av småbyen i storbyen, og av «familielivet» på kafeene. Men dessverre, noe skjer sånn omtrent midtveis i boka. Man kan kanskje si at muren faller i herr Lehmanns liv. Lykken tar slutt, i hvert fall her og nå. Det kan en leser leve med. Verre er det at selve romanen også faller, for ikke å si forfaller. Språket mister gløden og humoren, blir trett og ordinær. Trist, men jeg kan leve med det. Som herr Lehmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling