Franka tar Hollywood

LOS ANGELES (Dagbladet): Ikke siden Marlene Dietrich har tyskerne hatt en større stjerne i Hollywood. Franka Potente (28) spås en stor karriere.

Selv tar hun all viraken rundt seg med stor ro. Ikke minst etter gode kritikker for rollen i thrilleren «Hvem var Jason Bourne?», der hun spiller mot Matt Damon. Nærmere 130000 har allerede sett filmen på kino i Norge.

- Jeg var nervøs før jeg møtte Matt, men han er en normal fyr. Jeg liker folk som ikke bare bryr seg om seg selv. Dessuten bryter han også en av Hollywoods forbud: Han røyker. Vi to fant tonen raskt, sier Potente til Dagbladet.

Slutt med Elijah

Hollywood oppdaget henne i filmen «Løp Lola, løp», og hun landet en rolle i «Blow» med Johnny Depp. Nå medvirker hun i fire store produksjoner, to i Hollywood og to i Tyskland.

Den høye Franka Potente har i en årrekke vært kjæresten til regissøren av filmen som åpnet for henne i filmbyen, Tom Tykwer, men den siste tida har hun vært sammen med den lille «Ringenes herre»-sjarmøren Elijah Wood. Og gått hver sin vei igjen.

Potente vil ikke snakke om privatlivet. Det har hun lært etter noen år i LA som den mest interessante skuespilleren for tysk presse.

- Ingen ny Dietrich

Som 20-åring ble Potente oppdaget. Det skjedde etter et barbesøk i München der hun ble oppdaget av en skuespilleragent.

I dag, åtte år seinere, blir hun sammenliknet med Marlene Dietrich - og er blant de mest ettertraktede europeiske kvinnene i Hollywood.

I motsetning til Dietrich vil ikke Potente rakke ned på sitt hjemland.

- Jeg har mine beste venner hjemme i Tyskland, og jeg vil medvirke i både tysk og europeisk film, hvis jeg fortsetter å få roller.

Selv Potentes aksent har gitt henne drahjelp i Hollywood.

TYSK HÅP: Franka Potente (28) er Tysklands nye stjerne i Hollywood. Nå spiller hun mot Matt Damon i norgesaktuelle «Hvem var Jason Bourne?», som så langt er sett av vel 130000 på kino i Norge. Hun blir sammenliknet med Marlene Dietrich i Tyskland.