Frankenstein og Dracula er de nye «Avengers»

Skrekk-ikonene samles i filmatisk univers.

UT AV ARKIVET: Universal Pictures vil gjenopplive skrekkfilm-ikonene sine fra 30- og 40-tallet med en rekke nye, sammenknyttede filmer. Foto: Universal Pictures, stillbilde fra «Frankenstein» (1931).
UT AV ARKIVET: Universal Pictures vil gjenopplive skrekkfilm-ikonene sine fra 30- og 40-tallet med en rekke nye, sammenknyttede filmer. Foto: Universal Pictures, stillbilde fra «Frankenstein» (1931). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): I mellomkrigstida — i lydfilmens barndom — var det gjengs at hvert av de store filmstudioene spesialiserte seg på en viss sjanger. Universal Pictures valgte en nisje som ikke ville konkurrere med musikalene og komediene: Nemlig skrekkfilmer.

I 1931 laget de «Dracula» og «Frankenstein». «The Mummy» kom året etter, og så fulgte «The Invisible Man» (1933), «Bride of Frankenstein» og «Werewolf of London» (begge fra 1935), «The Wolf Man» (1941) og mange andre. De fortsatte til langt utpå 50-tallet.

Selv om versjoner av disse historiene har dukket opp igjen hist og her, så er det først nå at Universal vil hente klassikerne ut av arkivet for en ny, helhetlig satsing.

«The Mummy» og «Van Helsing» først ut
Deadline skriver at studioet har hyret Alex Kurtzman og Chris Morgan for å ha overordnet ansvar for et sammenhengende, filmatisk univers à la Marvels «The Avengers».

Kurtzman er en av manusforfatterne bak storfilmer som «Transformers» (2007), «Star Trek» (2009) og årets «The Amazing Spider-Man 2». Han har også produsert flere av filmene.

Morgan, på sin side, er forfatteren bak det som er Universals største filmserie i dag. Han har skrevet de fem siste «Fast & Furious»-filmene, inkludert den som kommer på kino neste år.

Duoen skal ha begynt å legge en felles strategi for en rekke nye skrekkfilmer, fra og med «The Mummy», som kommer ut i 2016. Kurtzman er listet som forfatter på filmen som følger, nemlig «Van Helsing», men det er ellers ikke klart hvor involvert de to vil være i å skrive filmene.

Lønnsom strategi
At Universal her henter inspirasjon fra Marvel, vil ikke nødvendigvis si at monstrene skal slåss side om side. Derimot vil filmene tilsynelatende foregå innenfor samme verden, på samme måte som «Iron Man», «Captain America», «Thor» og de andre.

Marvel har satt et eksempel til etterfølgelse i filmbransjen. Ved å knytte sammen filmene sine slik de gjør, har de skapt en form for forventning og lojalitet hos publikum selv for filmer med mindre kjente figurer — slik som den snart kinoaktuelle «Guardians of the Galaxy».

Strategien har vist seg lønnsom: Fra og med «The Avengers» har hver av filmene deres klatret rett inn på lista over de 100 mest innbringende noensinne, med overnevnte på en sterk tredjeplass.

Nå vil de altså få konkurranse fra figurer som Dracula, Frankensteins monster og brud, og andre uhyggelige skapninger.

Kanskje med hjelp fra Guillermo del Toro? Mannen bak «Pans labyrint» og «Pacific Rim» uttalte her om dagen (overfor Badass Digest) at en Frankenstein-film er hans drømmeprosjekt.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer