Frankrike går i blått

Klikk for ingress.

Meninger

De franske velgerne går til høyre i stor fart, og det gamle partimønsteret med to partier - høyre mot venstre - er utvidet til tre partier med ytre høyre. 

Tidligere president Nicolas Sarkozy, i spissen for det konservative Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), vant klart andre valgomgang i de 101 fylkene (departementene) med 45 prosent av stemmene. Det gir dem makta i to tredeler av fylkene.

Venstresida og Sosialistpartiet (PS) til president François Hollande og statsminister Manuel Valls er den store taperen med bare 32 prosent av stemmene. Fylkeskartet er snudd på hodet fra valget i 2011, da PS vant i 61 og UMP i 40 fylker.

Ytre høyre, Nasjonal Front (FN) under Marine Le Pen, befester sin styrke som et tredje stort parti med nær 22,5 prosent av stemmene. Men FN vinner ikke makta i et eneste fylke.

Nicolas Sarkozy er nå opposisjonslederen, og ser fram mot valget av president i 2017. «Skiftet er på vei, ingenting vil stanse det», sa han etterpå. Men dit er det langt, og utfallet av dette valget er ikke så enkelt som det ser ut.

I fylkene ligger det lite makt. I andre omgang ba Sarkozy velgerne om å ikke stemme på verken FN eller PS der de to sto mot hverandre, mens PS ba velgerne om å stemme på UMP for å stanse FN der de to sto mot hverandre. Valls anklaget Sarkozy derfor for «å mangle moral og politikk». Og bare halvparten av velgerne avga stemme.

De franske velgerne er på vandring. Ytre høyre og høyre samlet dobbelt så mange stemmer i både første og andre omgang som venstre. I tillegg opptrådte venstresida splittet. Dette er motsatt av det politiske kartet i 2012, da Frankrike var overveiende rødt fra kommunestyrene til presidentpalasset.

Sarkozy har lyktes i å bremse FN, men med en strategi hvor han drar UMP nærmere ytre høyre som vekker motbør blant velgerne i midten. Det kan bli farlig både hvis Le Pen finner et mottrekk og hvis sosialistene, som nå må ta ansvar for alt som går galt, får landet ut av krise og kommer seg på beina igjen. Innad i eget parti er det flere sterke krefter som utfordrer Sarkozy og hans politikk.

Frankrike er i sterk endring, men endringene kan ta uforutsette veier fram mot 2017.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.