Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frankrike i ulage

Nasjonal Front seiler ikke på ei plutselig stemningsbølge.

STØRST: Marine Le Pen
STØRST: Marine Le Pen Vis mer
Meninger

Frankrike avviklet søndagens valg i unntakstilstand, tre uker etter blodbadet i Paris. Utfallet er omtrent som fryktet, men ikke mindre skremmende av den grunn. Ytre høyre ved Nasjonal Front (FN) har styrket grepet som landets største parti. I valget til Europaparlamentet i 2014 fikk FN 25 prosent av stemmene. Søndag fikk partiet 27,83 prosent på landsplan. Bak FN ligger de konservative Republikanerne, som stilte liste sammen med mellompartiene, med 27,33 prosent og Sosialistpartiet med 23,26 prosent av stemmene.

I en reform i fjor fikk Frankrike 13 store landsdeler. I seks av de 13 ble FN størst, mens de konservative tok fire og sosialistene tre. Partilederen i FN, Marine Le Pen fikk over 40 prosent av stemmene i Nord-Pas-de-Calais-Picardie, et fattig område som engang var sosialistenes bastion. Hennes niese, Marion Maréchal-Le Pen, gjorde det like godt i Provence-Alpes-Côte d?Azur, med noen av de rikeste områdene i landet. I begge disse landsdelene står FN sterkt nok til å kunne vinne makta i andre valgomgang 13. desember, kanskje også i Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine.

Dette er det siste valget før president-valget i 2017, det er bare 18 måneder igjen. For Le Pen gikk prøven godt. For tidligere president Nicolas Sarkozy, som leder Republikanerne, er utfallet skuffende. For president François Hollande, statsminister Manuel Valls og Sosialistpartiet er det ille, men ikke så ille som fryktet. De grønne, som var tredje størst i valget i 2010, har tapt halvparten av velgerne. For den samlede venstresida er det svake punktet nettopp splittelse.

Det er i andre valgomgang makta i landsdelene fordeles, og da kan mye endres. Søndag gadd bare halvparten av velgerne å stemme. Hvem er best til å skremme dem til urnene med alvoret? Og hvilke taktiske allianser inngås? Sosialistene vil trekke sine lister der de kom på tredjeplass og oppfordre velgerne til å stemme mot FN. Men det nekter Jean-Pierre Masseret, sosialistenes listetopp i Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, som kom på tredje plass der. Sarkozy sier nei til taktisk samarbeid mot FN.

FN seiler ikke på ei plutselig stemningsbølge etter angrepene i Paris, men på gammel misnøye. Verken høyre- eller nå venstresida har klart å skape vekst i økonomien og arbeidsplasser. Sosial usikkerhet er utbredt. Frankrike er i ulage.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media