«Franksjon» med hjerte og hjerne

Blant høstens morsomste og mest forfriskende debuter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Romanen «Frank Lande» er skrevet av forfatteren Frank Lande, og handler om den fiktive figuren Frank Lande. I likhet med en etter hvert omfattende gruppe norske forfattere, skriver Frank Lande tett på eget liv. Men debutanten gjør det med humør, fantasi og relevans. Boka åpner med at Frank Lande endelig er blitt kjendis. Kultur-Norge kan ikke få nok av den unge forfatteren og musikeren. Men ganske snart viser det seg at den grenseløse hederen er ren fantasi. Karakteren Frank Lande drømmer om et liv som fetert kulturpersonlighet, men må foreløpig nøye seg med å jobbe på foreldrenes gartneri. Men bare dét er et framskritt, skal det vise seg, for hovedpersonen er i ferd med å legge en meget dramatisk periode av livet bak seg. Forfatteren snur kronologien på hodet og åpner boka med historiens slutt. Så jobber han seg stadig bakover i tid, mot øyeblikket da alt begynte - den skjebnesvangre dagen Franks lillebror Mats falt ned fra en stige og døde.

Kjendisdrama

Siden den gang har Frank flyktet til Sevilla, flyttet tilbake til Norge igjen og inn på hotell i hjembyen Stavanger, slått ned den produktive popstjernen Bertine Zetlitz etter en kostelig, omvendt «stalker»-historie og deretter blitt innlagt på psykiatrisk sykehus. I Sevilla møtte Frank en annen norsk kjendis med en imponerende produksjon bak seg, renessansemennesket Kim Hiorthøy, som ga Frank et dårlig råd. Han mente at Frank burde klone seg selv for å få tid til alt han drømte om å gjøre. Hiorthøy fortalte imidlertid ingenting om hvordan robotkloninger har en tendens til selv å ta kontroll over sine skapere, noe Frank smertelig får erfare. Underveis vender Franks bror stadig tilbake fra de døde for å kommentere stort og smått i sin gjenlevende storebrors liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer