Fransk åpning

CANNES (Dagbladet): Stort franskere enn Gérard Dépardieu går det knapt an å bli, selv om han knoter på engelsk i Roland Joffés åpningsfilm «Vatel» her i Cannes.

For så vidt passende, ettersom hans rolle i filmen er kokken Francois Vatel, regnet som Frankrikes første virkelig store mester i faget.

- En strålende historie om en kunstner og en historie om kjærlighet, sier Depardieu og sier at han «generelt sett liker kvinner godt» - etter å ha blitt spurt på tradisjonelt vis om sitt forhold til det annet kjønn.

Roland Joffé vant Gullpalmen i Cannes i 1986 for «The Mission» og har ikke nådd de samme høydene siden. «Vatel», et drama til 38 millioner dollar, er lagt til 1671 og Ludvig XIVs tid, da Solkongen en dag bestemte seg for en aldri så liten landlig utflukt med et par tusen mennesker i følget. Mesterkokken var ansatt hos adelsmannen Codé og fikk ansvaret for å bespise og underholde selskapet.

Selv den varmeste tilhenger av storslagne kostymedramaer kan bli forspist av Joffés spektakulære prosjekt, en historie om en sær og sta personlighet, fullt av intriger og romantikk. Dessuten et satirisk oppgjør med overklassens gedigne dekadanse og hva vi nå kaller grådighetskultur - muligens 300 år for seint.

Lidenskap og svik

For regissøren er «Vatel» en film om «lidenskap, behag, begjær og svik», om en mann «som tror han kan kontrollere sitt indre». Om han har tatt seg noen friheter i omgang med historiske fakta, synes han det er greit:

- Nøkkelen er å få folk til å oppleve hvordan det føltes, mener han. - Poenget er ikke at alt er korrekt, men å skape et inntrykk. Det er mulig å være ærlig uten å være rigid. Historien endrer seg dessuten hele tida - som samfunnet.

 • Depardieu har vært blant de ledende franske skuespillerne på 80- og 90-tallet og slo gjennom internasjonalt med rollene i«Le Dernier métro» (1980),«Jean de Florette» (1986) og ikke minst«Cyrano de Bergerac» i 1990. For sistnevnte film ble han nominert til Oscar og fikk prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes.

  Uma Thurman spiller dronningens hoffdame, Vatels utkårede og får ikke sagt stort på pressekonferansen, stakkars. Men hun har i alle fall stor tro på filmfestivalen:

  - En av de få som kombinerer kunst og overdådig glamour på høyt nivå, mener hun.

  Det gjenstår å se, men nå er vi i alle fall i gang.

Gérard Depardieu Hyperaktiv fransk skuespiller (51) som siden filmdebuten i 1970 har spilt i godt over hundre filmer. Depardieu har vært blant de ledende franske skuespillerne på 80- og 90-tallet og slo gjennom internasjonalt med rollene i     «Le Dernier métro»   (1980),     «Jean de Florette»   (1986) og ikke minst«Cyrano de Bergerac»   i 1990. For sistnevnte film ble han nominert til Oscar og fikk prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes.
Gérard Depardieu Hyperaktiv fransk skuespiller (51) som siden filmdebuten i 1970 har spilt i godt over hundre filmer. Depardieu har vært blant de ledende franske skuespillerne på 80- og 90-tallet og slo gjennom internasjonalt med rollene i «Le Dernier métro» (1980), «Jean de Florette» (1986) og ikke minst«Cyrano de Bergerac» i 1990. For sistnevnte film ble han nominert til Oscar og fikk prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes. Vis mer
ÅPNET BALLET: Den 53. filmfestivalen i Cannes ble åpnet i går, med Uma Thurman og Gerard Dèpardieu som hovedrolleinnehavere i Roland Joffès åpningsfilm «Vatel».