Fransk dansegalskap på YouTube

Millioner ser fransk ungdom danse tecktonic.

(Dagbladet.no): Siden nettsidens spede begynnelse har dansegalskapen spredt seg over YouTube. Folk elsker åpenbart å legge ut dansevideoer og den mest sette videoen på Youtube har i over et år vært snutten «Evolution in Dance», som har nesten 60 millioner visninger. I fjor gikk dansen Chicken Noodle Soup som en farsott gjennom YouTube-USA. Nå har dansegalskapen spredt seg til Frankrike.

De siste månedene har dansestilen tecktonic spredt seg fra klubbgulvet, inn på YouTube og ut på gatene. Ifølge AFP var tecktonic det tydeligste danseinnslaget på årets Paris Techno Parade for to uker siden.

Den franske ungdommen danser til nederlandsk eller belgisk tekno, og konsentrerer seg om å lage flytende armbevegelser blant annet inspirert av hiphop. Mange av videoene er oppe i flere millioner visninger på YouTube.

Og etter at tecknotonic-fansen også begynte å holde dansekonkurranser i gatene, har fenomenet til og med lurt seg inn i nyhetssendingene.

Ifølge AFP oppsto dansen i klubbkomplekset Metropolis utenfor Paris, og har utviklet seg gjennom de siste syv årene. Bloggen The Daily Swarm kan fortelle at tecktonic-danserne har sin helt egen stil: «en futuristisk hårsveis, t-skjorte med bilde av en fønix og ankelstøvler».

- Ungdom tør ofte ikke å danse på nattklub fordi de er redde for å bli latterliggjort av andre. Internett hjelper dem med å bli vant til dansinga, sier kunstnerisk leder på Metropolis, Cyril Blanc, til AFP.

Men selv om tecktonic åpenbart er en dansestil på vei opp, både i Frankrike og på YouTube, skal det litt til før den klarer å toppe nederlandske jumpstyle. Den mest sette jumpstyle-videoen har fått over åtte millioner treff på YouTube.