Fransk eleganse

Stram roman om gammel sorg og nytt begjær.

BOK: Lesere med sans for fransk samtidslitteratur bør merke seg Engelstad Forlag. Enmannsforetaket har de siste par årene hatt flere kvalitetsromaner fra Frankrike på listen. I fjor kom vinneren av Goncourt-prisen, Brigitte Giraud på norsk med romanen «Kjærligheten er veldig overvurdert».

Nå foreligger nok en liten, stram fortelling om kjærlighet. Den unge forfatteren, Amanda Sthers, har utgitt romaner og teaterstykker i hjemlandet. «Madeleine» er hennes første bok på norsk.

Angst for livet

Sthers skriver seg tydelig inn i den litterære tradisjonen etter Margurite Duras. Både Sthers og tidligere nevnte Giraud har det samme konsise, nakne og anti-sentimentale uttrykket når de skriver om det meste følelsesladde av alt – kjærlighetsforhold og erotisk tiltrekning. Hat og kjærlighet er to sider av samme ark hos alle tre.

I «Madeleine» er hovedpersonen en vakker og tykkfallen eiendomsmegler. Hun har kapslet seg inn i et kjedelig vaneliv. Bare foran såpeserier på skjermen tillater hun en smule følelser få utløp. Det er et mistrøstig liv, men tross alt trygt. Madeleine er redd for alt som kan skake henne. Så en dag møter hun Castellot. Forbundet av livsangst, savn og gammel skyldfølelse innleder de et ordløst, seksuelt forhold.

Enkelt og vakkert

Både Madeleine og Castellot føler seg knust innvending og fanget i likegyldige, følelsesløs tillværelser. Med få ord setter Sthers ord på dette. Castellot skildres slik: «Han barberer seg nøye. Han er en mann som aldri, aldri gråter.» Ferdig med det.

Symbolikken i romanen er ikke den mest originale: Madeleines lengsel etter å lære å svømme, i det store havet, er et bilde på hennes forsøk på å lære å leve i livet. Noen steder tipper det enkle over i det banale.

Som forteller er Sthers likevel original og uredd. Hun ikler seg den allvitende fortellerrollen med et skjevt smil om munnen, og med kunnskap om foregripelsens dramatisk effektbretter hun ut en tragisk og komisk fortelling om lengsel etter å elske, og bli elsket igjen.