Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Christopher Nolans «Dunkirk»

Fransk filmkritiker hardt ut mot krigsdrama om andre verdenskrig

Le Mondes filmanmelder mener Christopher Nolan er uhøflig og likegyldig i sin framstilling av franskmennenes rolle under evakueringen av Dunkerque i 1940.

KRIGSDRAMA: Christopher Nolans krigsdrama «Dunkirk», med skuespillere som Tom Hardy, Fionn Whitehead og Harry Styles på rollelista, hadde norgespremiere 19. juli. Video: Warner Bros. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag i forrige uke hadde Christopher Nolans nye krigsdrama «Dunkirk» kinopremiere.

Filmen er basert på virkelige hendelser fra mai og juni 1940, da 400 000 soldater fra de allierte styrkene fra Belgia, Storbritannia og Frankrike var omringet av tyske tropper, ved kysten i Dunkerque (byen har navnet Dunkirk på engelsk) i Frankrike.

Soldatene var fanget, med havet på den ene siden og Hitlers soldater på den andre. De var desperate etter å komme seg over havet og tilbake til England, og en stor redningsaksjon, kalt «Operation Dynamo», ble satt i gang.

Filmen forteller historien om de dramatiske døgnene redningsaksjonen pågikk.

Filmanmelder uenig

Dagbladets anmelder Aksel Kielland rullet fem på terningen for filmen.

Han beskriver Nolans skildring av evakueringen av hundretusener av britiske soldater fra den franske byen Dunkerque som «en stram og stringent affære». Ifølge Kielland handler filmen utelukkende om operasjonen og de hjelpeløse soldatene.

Den franske filmkritikeren Jacques Mandelbaum er ikke like begeistret.

Ifølge The New York Post mener han filmen underminerer Frankrikes rolle i forbindelse med evakueringen.

I sin anmeldelse av filmen i den franske avisa Le Monde spør han: «Hvor i filmen er de 120 000 franske soldatene som også ble evakuert fra Dunkirk?»

Mandelbaum spør også retorisk hvor de 40 000 franskmennene som ofret seg selv for å forsvare byen mot den overlegne fienden er å finne i filmen.

- Får lage sin egen film

Ifølge News.com.au skriver Mandelbaum at franskmennenes rolle i evakueringen var uunnværlig.

- Ingen kan nekte en regissør å velge sin vinklinger, så lenge den ikke fornekter virkeligheten den hevder å representere, skriver han.

Fra britisk hold møter han imidlertid motbør fra journalist, redaktør og forfatter Max Hastings. Hastings forsvarer Christopher Nolans fremstilling av det som skjedde ved «Dunkirk» i filmen.

- Franskmennene får lage sin egen film hvis de vil fortelle sin egen nasjons historie, uttalte han til Times of London.

Regissør Christopher Nolan har foreløpig ikke kommentert kritikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!