Fransk finesse

«I de beste hjem» er en drivende godt fortalt historie om hvordan historier blir til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Denne filmen er som Pompidou-senteret: innmaten ligger på utsida. Filmens skjelett, ventilasjonsanlegg og rulletrapper ligger utenpå fasaden og vi tvinges til å betrakte og vurdere hvordan verket er satt sammen.

I starten ser vi ikke noe av dette. Sommeren er over og den godt voksne litteraturlæreren Germain (Fabrice Luchini) gleder seg minimalt til å ta fatt på et nytt år med talentløse 17-åringer. Lektor kaller elevene «brukere» og Germain lider seg gjennom stilene de lirer av seg. Bortsett fra denne ene, Claude Garcia (Ernst Umhauer), som skriver om hvordan han gradvis innynder seg hos hos klassevennen Rapha Artole og hans foreldre.

Skrivetalent Hver stil Claude leverer, er et nytt kapittel om «en helt vanlig familie» og han er spesielt fascinert av moren og «duften av middelklassekvinne». Germain, den matleie læreren, våkner til liv av Claudes fortelling og gir ham ekstraundervisning. Samtidig leser hans kone, spilt av Kristin Scott Thomas, hver eneste av Claudes «kapitler».

Dere skjønner sikkert i hvilken retning dette bærer. Filmen klipper fram og tilbake mellom skolen (Ecole Gustave Flaubert, intet mindre), Artole-familiens hjem og Germain som diskuterer med kona. Regissør Francois Ozon har skrevet en historie, basert på spanske Juan Mayorga skuespill, som forutsetter at du er fascinert av litteratur og hvordan fortellinger blir til, men han spleiser de ulike lagene sammen på elegant vis og byr på mange overraskelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer