Fransk flørt

Gjennom hele 90-tallet har Anne Grete Preus vært blant Norges ledende artister. Nå har den populære sangeren investert i en egen leilighet i Paris.

Preus har rukket å bli sommerbrun, er fortsatt babe-blond i luggen og skinner i hvit sommerdress.

Men det er i sin nyinnkjøpte leilighet i Paris hun har tilbrakt store deler av det siste halvåret.

- Jeg har kjøpt meg en bitteliten leilighet i Paris, hvor jeg skriver og spiller litt, sier hun oppglødd. Fransken er litt støl, men skal varmes opp mot høsten igjen, bedyrer hun. Med et kjapt «bonjour, ga va» til det franske unge paret på kaia på Aker Brygge, avslører hun at hun har mer enn tørrtrent.

Verner om privatlivet

- Jeg har bodd mer der enn her i Oslo i vår - i et veldig myldrete og folkelig strøk langt unna Eiffeltårnet, forteller hun om perioden etter at hun ga ut oppsummeringsplata «Mosaikk» i vinter.

Når hun snakker om hvordan det er å bli kjent med landet med det sangvinske lynnet, forsnakker hun seg litt og sier «vi» og ikke «jeg». Men kvinnen som på plate etter plate synger om kjærligheten, vil ikke snakke om sitt private liv.

- I tekstene mine står det som står. Jeg kan godt snakke om kjærligheten og hvilket lys og kraft den er. Men jeg vil ha et privatliv. Jeg lever livet mitt som jeg vil og må, og når jeg kommuniserer med publikum vil jeg at tekstene og det musikalske skal stå reint.

I dag holder hun sommerens eneste friluftskonsert sammen med Vertavokvartetten. Det skjer på Verdens Ende på Tjøme, bare et par bølgelengder fra vika på Veierland der Preus' Vertavo-samarbeid startet for fire år siden.

Melodi til Hofmo-dikt

I sommer skal hun skrive melodien til høstens TV-aksjon, som går til Amnesty International. Der har hun vært medlem i flere år. Utenom det skal hun ta det med ro, med unntak av morgendagens konsert på Tjøme.

Ellers jobber Preus med å lage musikk til Gunvor Hofmos dikt. Hofmo er lyrikeren som ga ut 20 diktsamlinger etter at hennes «tvillingsjel» Ruth Maier døde i 1942 i tyske gasskamre. Sorgen over tapet preger alle bøkene hun ga ut fram til hun døde i 1995. Anne Grete har jobbet i flere år med disse diktene.

- Hennes tone er så sterk og fullendt, og det er krevende å finne klangene som skal løfte dette inn i toner og lyd.

SYNGER PÅ VERDENS ENDE: Anne Grete Preus har tatt med seg Vertavokvartetten dit de møttes første gang.