Fransk funker

Over hele verden, nå også i Norge. For første gang arrangeres det en Frankofonifestival her til lands. Med film, litteratur og musikk som helst ikke kommer fra Frankrike.

Frankofoni er et samlebegrep for kultur fra land som snakker fransk, og Frankrike må stille på lik linje med alle andre.

Men festivalens åpningsdag står i Frankrikes tegn. På Soria Moria vises «De andres smak» av Agnès Jaoui, som er fjorårets store franske filmsuksess. Fem millioner franskmenn har sett filmen, og den har allerede fått en haug med nominasjoner og priser. Blant annet en Oscarnominasjon.

I kveld kan du også oppleve 14 musikere, hvor 10 er perkusjonister(!), i bandet Les Tambours de Brazza (Kongo/Frankrike). For første gang kan nordmenn oppleve dette rytmeensemblet, som blant annet blander tradisjonsmusikk og rap. Det skjer på Cosmopolite.

Frankofoniforbundet har over femti medlemsland på fem kontinenter, og har eksistert siden 70-tallet. I Norge samarbeider for første gang den belgiske, kanadiske, franske og sveitsiske ambassade for å feire Frankofonien.

Resten av programmet finner du lett på sidene til Frankofonifestivalen. Du kan lese mer om filmen De andres smak på siden til Arthaus, og om gruppa Les Tambours de Brazza på sidene til Radio Paris Oslo.