Fransk heksekunst

Underholdende oppfølger til dem som fikk smaken på magisk sjokolade.

BOK: Joanne Harris’ bok, og den etterfølgende Hollywood-filmen «Chocolate» med Juliette Binoche og Johnny Depp, ble en gigantsuksess. Den handlet om Vianne Rocher som drev et sjokoladeutsalg med den mest forførende sjokolade skapt ved hjelp av magi. «Lollipop-skoene» er en frittstående oppfølger. Også den er god og magisk underholdning, og helt sikkert allerede planlagt for lerretet.

Vianne og den nå 11 år gamle datteren Anouc har flyttet til Paris. Vianne har fått enda et lite farløst barn, den underlige kattejenta Rosetta, som verken snakker eller går. Vianne har bestemt seg for å undertrykke sine magiske krefter, og tvinger sin heksebegavede datter til det samme. Hun driver med lite hell et konfektutsalg og står i ferd med å gifte seg med en aldeles alminnelig og litt selvgod rik mann, som kan gi den lille familien trygghet.

Så skjer det som skjer i eventyrene. Den onde heksa dukker opp. Her i skikkelse av vakre Zozie de L’Alba, som har noen fantastiske lollipopfargede sko. Zozie innynder seg hos den lille familien, og får ved hjelp heksekunster dreisen på sjokoladeutsalget. Men i virkeligheten er onde Zozie ute etter å stjele Viannes identitet.

Mobbing og hevn

«Lollipop-skoene» er fortalt i jeg-form, der Zozie, Viannes og Anoucs perspektiv veksler. Harris har mest dreisen på elleve år gamle Anouc. Hun er begavet og annerledes og derfor mobbeoffer. Zozie lokker fram Anoucs magiske krefter, som Anouc bruker til å ta hevn på de grusomme snobbejentene. Sånn sett er dette vel så mye en bok for tenåringer.

En viss spenning er det også her. Anoucs kompis er fotograf, og aner ugler i mosen. Han fotograferer Zozie, og framkaller bildene som bare blir grumsete konturer av en grusom gammel kjerring. Også Vianne forstår etter hvert at noe ikke stemmer, og en ekte heksekamp begynner.

Fransk magi

Den britisk-franske forfatteren Harris har selv vokst opp i en sjokoladebutikk. Og hennes oldemor skal ha vært en ekte heks. Det sier i hvert fall ryktene. Harris selv tier klokelig, og overlater til andre å «tro» eller ikke. Tilfellet vil at for bare noen uker siden utkom Kate Mosses spøkelsesthriller «Gravkammer», og gikk rett til topps på bestselgerlistene. Også den om fransk magi og tarotkort og farlige vinder. Så da er det vel bare å fastslå at dagens lesere vil ha gammeldagse eventyr i moderne utgave. Der de gode vinner over de onde. Enn så lenge.