Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fransk krimforfatter i mesterlig tegneserie av Jacques Tardi

Wandrups utvalgte: Påskekrim for serieentusiaster.

MANCHETTE OG TARDI: Forfatteren Jean-Patrick Manchette og tegneren Jacques Tardi passer som hånd i hanske til hverandre. Her en detalj fra omslagtet til boka "Skud fra liggende stilling". 
MANCHETTE OG TARDI: Forfatteren Jean-Patrick Manchette og tegneren Jacques Tardi passer som hånd i hanske til hverandre. Her en detalj fra omslagtet til boka "Skud fra liggende stilling".  Vis mer

TEGNESERIE: I Frankrike har det som kalles roman noir, lange tradisjoner. Rett etter krigen startet utgivelsen av amerikansk, hardkokt pulp fiction i bokserien Série Noire. Den ble i tur og orden modellen for Gyldendals Svarte Serie. Utgivelsen i den franske serien inspirerte en rekke franske forfattere, blant dem Jean-Patrick Manchette (1942-1995), som med sine 11 romaner har kultstatus i Frankrike.

TARDI OG MANCHETTE: Nå også i dansk utgave.
TARDI OG MANCHETTE: Nå også i dansk utgave. Vis mer

Fem av romanene hans er oversatt til engelsk (ingen til norsk), og tre av dem er forvandlet til tegneserieromaner av den enestående, franske tegneren Jacques Tardi. De to lagde også serien «Griffu» (1996) sammen. Nå er de to nyeste i serien utgitt i nydelige utgaver på dansk, av forlaget Faraos Cigarer.

«Tosseanstalter og luftkasteller» og «Skud fra liggende stilling» er begge eksistensielle dramaer, med tilhørende smerte og kjærlighet, vold og sex. Både Tardi og Manchette er spesialister på lidenskap og poesi. Kynisme blandes med hjertevarme til en litterær cocktail av de sjeldne.

En rekke av Manchettes romaner fins i Serie Noire. Noen få norske er også utgitt i serien, som teller flere tusen bind. Flere av Jo Nesbøs romaner har kommet igjennom nåløyet, dessuten en bok av Øystein Lønn; «Cinquieme Affaire de Thomas Ribe», nummer 2607, utgitt i 2001.