Fransk kunstskatt endte i Oslo

En norsk kvinne bladde opp 1,8 millioner kroner i Paris og tok med seg en unik fransk skulptur hjem til Oslo. Tilbake i Frankrike sitter en kvinnelig baker med en domskjennelse på at hun er den rettmessige eieren. Men den norske kvinnen nekter å gi fra seg millionstatuen.

Det hele startet da en kvinnelig baker, madame Touresse, i byen Montpellier i Sør-Frankrike ryddet loftet sitt i 1988. Hun trodde Camille Claudel-skulpturen «Le Dieu envolé» bare var en kopi, og solgte den for knappe 50000 kroner til en omreisende kunsthandler som viste sin interesse.

14 dager seinere ble skulpturen imidlertid solgt i Paris for halvannen millioner franc. Den nye eieren solgte den videre, og til slutt havnet den altså hos en norsk kvinne, som tok den med seg hjem til Oslo.

Da madame Touresse skjønte at hun var blitt snytt for nesten to millioner kroner, gikk hun til sak mot firmaet i Paris som sto for salgene.

- Vi mente at pengene rettmessig tilhørte madame Touresse, fordi hun aldri hadde vært klar over hvor verdifull skulpturen var. Vi vant saken, og nå har vi nettopp vunnet i appellretten også, forteller madame Touresses advokat, madame Bensausson, i Montpellier.

- Men får dere tilbake statuen fra Norge?

- Retten vedtok at madame Touresse er den rettmessige eieren til skulpturen, men vi kan ikke bare dra til Norge og hente den. Derfor er firmaet i Paris dømt til å betale madame Touresse salgssummen. Pengene har ikke kommet ennå, men de er på vei, opplyser Bensausson.