Fransk millionsuksess har Audrey Tautou i hovedrollen

«Saman er ein mindre aleine» har snart norsk premiere.

(Dagbladet.no): Boka «Saman er ein mindre aleine» har vært Samlagets store salgssuksess i år. I 23 uker har boka ligget på pocketlista, og de fire opplagene er til sammen på 27 000 eksemplarer.

Romanen ble den franske forfatteren Anna Gavaldas (37) gjennombrudd, og 31. august har filmen basert på den première, med Audrey Tautou i hovedrollen.

Filmselskapet SF Norge har gått bort fra nynorske Samlagets tittel og kalt filmen «Sammen er vi mindre alene» etter den franske tittelen «Ensemble, c\'est tout».

Boka handler om fire sammensatte mennesker i Paris - Camille, Philibert, Franck og Paulette - som på tilfeldig vis knyttes sammen og samler krefter mot diverse motgang.

Den tidligere fransklæreren og avisspaltisten Anna Gavalda debuterte i 1999 med «Eg vil at nokon skal vente på meg» (Dagbladets anmeldelse), men det er altså «Saman er ein mindre aleine» som ble hennes gjennombrudd da den kom ut i 2004. Den har solgt i halvannen million eksemplarer i Frankrike og er oversatt til 36 språk.

Forfatteren gir helst ikke intervjuer i Frankrike lenger, og opplever at det bare blir vanskeligere å skrive jo større suksess hun har. For hun vil ikke skuffe leserne. Og jobber hardt for å unngå det:

- Som en bikkje! Jeg er mor om dagen, forfatter om natta, fortalte hun i et intervju med Magasinet i vinter.

Og selvtilliten følger ikke suksessen:

AMELIE BLIR CAMILLE: Audrey Tautou spiller hovedrollen i filmatiseringen av Anna Gavaldas millionsuksess «Saman er ein mindre aleine», regissert av Claude Berri. Foto: FILMWEB
AMELIE BLIR CAMILLE: Audrey Tautou spiller hovedrollen i filmatiseringen av Anna Gavaldas millionsuksess «Saman er ein mindre aleine», regissert av Claude Berri. Foto: FILMWEB Vis mer

- Jeg har aldri, aldri, aldri søkt på mitt eget navn på Internett, for eksempel. Da hadde jeg blitt forferdelig flau. Det høres kanskje dumt ut, men ... Jeg er en meget flittig leser, og jo mer jeg leser så skjønner jeg at jeg selv ikke er noen god forfatter.

LES OGSÅ:

VENNER MOT ALLE ODDS: Franck (Guillaume Canet) og Camille (Audrey Tautou) liker hverandre ikke spesielt godt i begynnelsen av «Saman er ein mindre aleine». Så hvorfor ser hun så blid hun på dette bildet?
SKY FORFATTER: Anna Gavalda (37) gir helst ikke intervjuer i Frankrike og påstår hun aldri har googlet seg selv.