Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike

Fransk munnhoggeri
med løgn som strategi

Franske velgere fikk knapt vite noe fornuftig om politikken til de to motstanderne, Emmanuel Macron og Marine Le Pen, da de møttes til holmgang onsdag kveld foran president-valget søndag.

SKANDALØST: Emmanuel Macron (til høyre) og Marine Le Pen møttes til et selsomt ordskifte i fransk fjernsyn onsdag kveld før andre valgomgang av president-valget. Det endte som et sammenhengende munnhoggeri av liten politisk verdi. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Eric Feferberg
SKANDALØST: Emmanuel Macron (til høyre) og Marine Le Pen møttes til et selsomt ordskifte i fransk fjernsyn onsdag kveld før andre valgomgang av president-valget. Det endte som et sammenhengende munnhoggeri av liten politisk verdi. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Eric Feferberg Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Marine Le Pen fra Nasjonal Front (FN), på ytre høyre fløy, fulgte strategien om angrep som det beste forsvar fra første øyeblikk. Hun ville ikke ha et ordskifte om politikk, om Frankrikes framtid. Allerede i det innledende innlegget fra Emmanuel Macron, som tilhører mellompartiet En Marche!, gikk hun til angrep med avbrudd og anklager og ikke beviste påstander, åpenbart for å få ham ut av balanse. Han holdt seg rolig, virket bare litt tørr i munnen ved et par anledninger, men han lot seg ikke bringe ut av fatning. Derimot druknet hans politiske utspill nesten fullstendig.

Velgerne skulle, den lange onsdagskvelden i fjernsyn, for siste gang foran andre valgomgang få anledning til å sette seg inn i to helt motsatte oppfatninger av hvordan Frankrike bør møte sine tallrike og store utfordringer. Det fikk de ikke. Det endte som en krangel mellom døve på 3 timer og 34 minutter. Munnhoggeriet varte fra første til siste øyeblikk.

De to ordstyrerne grep i liten grad inn. Trolig var de redde for de stadige anklagene fra Le Pen om at «alle journalistene er imot henne», en strategi som faller i god jord blant hennes trofaste velgere. Den politiske redaktøren i fjernsynskanalen France 2, Nathalie Saint-Crique, sa diplomatisk: «Dere følger ikke de reglene som dere sjøl har avtalt.» Det var mildt sagt. Av alle selsomme ordskifter som undertegnede har opplevd i utlandet mellom personer som vil lede sine land, tar dette kaka.

Avisa Le Monde anklager i dag på førstesida Marine Le Pen for å ha løgn som politisk strategi. Under ordskiftet gransket avisa løpende fakta bak hennes påstander. De fant 19 påstander som enten løgnaktige, unøyaktige eller tvilsomme. Da noen underveis, på internettet, spurte hvorfor de ikke var like harde med Macron, var svaret: Han undersøkes også, han har noen påstander som er avslørt som unøyaktige, men «vi kan ikke, for å oppnå «en balanse», skjule det empiriske faktum». Mange kommentatorer sammenlikner hennes usannheter med det som fikk navnet «alternative fakta» fra president Donald Trump under valgkampen i USA.

FORSVARER: I et intervju med CNN forsvarer Front national-leder Marine Le Pen president Trumps innreiseforbud. Video: CNN Vis mer

«Med Le Pen, den umulige debatten», skriver avisa Libération i dag. «Marine Le Pen mangedoblet sine angrep og provokasjoner og unngikk sånn å diskutere grundig mot Emmanuel Macron, som spilte med fornuftens kort», heter det i avisa. Både Le Monde og Libération står politisk til venstre, som vites. Men også konservative Le Figaro mener Macron var overlegen i dette møtet. Han overbeviste særlig i økonomiske spørsmål, skriver avisa. Om dette siste er kommentatorene så godt som enstemmige. Le Pen har rett: «Alle» journalistene er imot henne.

Le Pen anklaget hele tida Macron for å være løpegutt for finanskapitalen og avgående president François Hollande, for å være underdanig overfor EU og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Et av angrepene hennes lød: «De er kandidaten for å stenge fabrikker, mødreklinikker, politistasjoner, sjukehus. Det eneste De ikke vil stenge er grensene. De vil gi Frankrike massiv innvandring, de store bedriftseierne ønsker ikke noe annet. Det er derfor De har reist til Algérie for å foreslå en motorvei for innvandrere mellom Frankrike og Algérie, De er i hendene på paralell-samfunnene.»

TOPPLØS NAZIPROTEST: Da det konservative partiet Nasjonal Front markerte 1. mai utløste tre kvinner fra gruppa Femen kaos, med sin toppløse nazihilsen av en protest mot den strenge asylpolitikken partiet fører. Video: Reuters Vis mer

I et utfall mot både EU og Macron fikk Le Pen et anfall av ironi: «Frankrike vil bli styrt av ei kvinne, enten blir det meg eller Madame Merkel.»

Når hun anklaget Macron, som har arbeidet i en investeringsbank, for å tjene storkapitalen, la hun til: «Jeg håper man ikke får vite at De har en bankkonto i skatteparadiset Bahamas.» Det har aldri vært noen som har anklaget Macron for å ha skjult noen formue, så mange lurte på hva hun mente med dette.

Macron svarte med å kalle hennes parti, FN, for å være næringslivets parti.

- Næringslivets parti, er det mitt? Jeg håper vi ikke får vite noe i de kommende ukene. Ingen har forstått de forklaringene som De har gitt om Deres formue, sa Le Pen.

- Skattemyndighetene har forstått. Men skattemyndighetene har ikke forstått Deres erklæring. De har sendt den til en domstol, svarte Macron.

Le Pen har seks uoppgjorte affærer gående med skattemyndighetene og domstolene.

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer

I det siste har Le Pen vært stadig mer uklar når det gjelder tidligere uttalelser om å melde Frankrike ut av EU og euro-samarbeidet. Begge deler vil by på store vansker, og det er ikke noe som flertallet ønsker. «EU vil dø», sier hun. I stedet foreslo hun i fjernsyn «Foreninga av Frie Europeiske Stater». Hun vil «gjenreise grensene» og innføre «intelligent proteksjonisme». Euroen kan kanskje fortsette, sier hun nå, for betaling mellom landene og mellom store selskaper, men hun vil innføre «vanlige penger», noe sånt som franske franc, for folk flest.

Den tidligere bankieren Macron spådde et fall på 20 til 30 prosent i verdi for hennes «vanlige penger», som lønnsmottakere må ta til takke med, mens store selskaper og landene gjør opp i sterke euro. Le Pen, som like før hadde påtatt seg rollen som «kandidaten for økt kjøpekraft», overbeviste ikke akkurat når det gjaldt økonomisk politikk.

Men velgerne fikk da vite noe, skulle man tro: Marine Le Pen har ingen av de kvalitetene som trengs for å være president i Frankrike. Emmanuel Macron har ennå ikke avklart en del spørsmål som stilles ved ham, men han ligger på et ganske annet nivå.

Ifølge ei meningsmåling etter dette ordskiftet, utført av kringkastingsselskapet BFMTV, mente 63 prosent at Macron hadde overbevist, mot 34 prosent for Le Pen. Men dette gjenspeiler omtrent den oppslutning de har fått i de siste meningsmålingene. Munnhoggeri flytter kanskje ikke så mange stemmer.

De trofaste tilhengerne til Marine Le Pen har vist seg å være, nettopp trofaste. Hennes oppgave i møtet med Macron var å trekke til seg større grupper. Det virker nesten som om hun ikke prøvde. For Macron, som ikke har helt pålitelige velgere, dreide det seg om å holde fast på sine, noe han trolig gjorde, og å samle flest mulig til en overveldende seier søndag. Da måtte han overbevise de likegyldige hjemmesitterne og de opprørske på venstresida som misliker begge de to. Det siste er det ikke sikkert han klarte, fordi han nesten aldri fikk snakke ferdig.