Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fransk nei til Berlusconi

Hyllesten til Italia som boknasjon på den kommende bokmessa i Paris har ført til store diplomatiske forviklinger. Litteratur og politikk går som regel dårlig sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det begynte med at statsminister Silvio Berlusconi uttrykte ønske om å få åpne messa sammen med Frankrikes kulturminister Catherine Tasca. Ikke over mitt lik, sa Tasca. Da ville hun heller gå av. Tasca utstår ikke Berlusconi generelt, og især ikke etter hans mange omdiskuterte kulturpolitiske tiltak.

  • Nå har Tasca fått følge. Flere italienske forfattere som opprinnelig skulle ha vært med i delegasjonen til Paris, har meldt avbud. Det gjelder blant annet Antonio Tabucchi, Andrea Camilleri og Vincenzo Consolo.

- Jeg nekter å representere denne regjeringen. Silvio Berlusconi har ingen ting med kultur å gjøre, og heller ikke med demokrati. Det finnes ikke noe kultur uten demokrati eller noe demokrati uten kultur, sier Consolo.

De får trolig følge av andre. Opprinnelig skulle 60 forfattere delta. Nå kommer noen til å utebli i protest, andre av mer vage praktiske grunner, mens andre igjen vil foretrekke å komme til standen til sine franske forleggere, mindre kompromitterende.

  • Men Berlusconi får støtte av andre kulturpersonligheter. Filmregissøren Franco Zeffirelli har kritisert de tre forfatterne og ikke minst Tasca. Det var på grunn av hennes ønske om å ikke «støte på Berlusconi» at alt begynte.

Ifølge den italienske avisa Il Foglio har det personlige årsaker. Tascas far, Angelo Tasca, var en av stifterne av det italienske kommunistpartiet, men gikk over til Vichy-regimet fordi han var imot stalinismen.

  • Det henger også sammen med Berlusconis mange roller. Han er ikke bare stats- og nå utenriksminister. Berlusconi eier den største forleggergruppa i Italia. Og som man vet fra før, en rekke TV-stasjoner og aviser. Han er ikke til å komme utenom. Og personlighetene han har utnevnt i kultursektoren, er mer enn omdiskuterte.
  • Det plager mange av forfatterne som skal til Paris, men ikke alle. Elisabetta Rasy håper det ikke vil gå ut over litteraturen. Og Umberto Eco reiser med den beste samvittighet: Han er ikke invitert i noen delegasjon, men av sine franske forleggere og reiser ikke på statens regning.
  • Catherine Tasca har i hvert fall gjort det mange av hennes europeiske statsrådskolleger drømmer om, men ikke tør. Nektet å trykke Berlusconis hånd. Og hun har ikke latt seg rokke. Så det går an.
Hele Norges coronakart