«Midnattssol» på NRK

Fransk skuespiller om å jobbe i Sameland: - Har aldri vært så ensom, solen gikk aldri ned og det var ingen ute i gatene

«Midnattssol» har premiere på NRK på seinvinteren.

ENSOM I NORD: Den franske skuespilleren Leïla Bekhti har en av hovedrollene i tv-serien «Midnattssol».Bekhti spiller den franske politietterforskeren Kahina Zadi, og måtte lære seg engelsk for «Midnattssol»-innsatsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT
ENSOM I NORD: Den franske skuespilleren Leïla Bekhti har en av hovedrollene i tv-serien «Midnattssol».Bekhti spiller den franske politietterforskeren Kahina Zadi, og måtte lære seg engelsk for «Midnattssol»-innsatsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Åpningsscenen er rystende. Et bedøvende vakkert fjellandskap er kulisse når kameraet zoomer inn på en mann som ligger fastbundet på rotorbladet til et helikopter. Helikopteret starter opp, bladene snurrer fortere og fortere, med de konsekvensene det har for kroppen surret fast der.

Regissørene Måns Mårlind og Björn Stein, som blant annet har medvirket i «Broen»-suksessen tidligere, synes selv at deres nye serie inneholder mye mer enn brutale mord og leting etter drapsmenn. Nærmere bestemt at det de har skapt, kan oppleves som en politisk fortelling forkledd som kriminalhistorie.

- Den handler i grunnen om rasisme, sa Mårlind og Stein nylig.

Jannok synger

Å la historien utspille seg i Sápmi anser Mårlind og Stein som en måte å belyse en for dem nyoppdaget minoritet og kultur. De fikk øynene opp for den samiske kulturen gjennom artistene Maxida Märak og Sofia Jannok, som også medvirker i serien.

Jannoks sang «Cudit (Colonizer)» er valgt som kjenningslåt til «Midnattssol».

- Det finnes en ny, sterk bølge av energi som kommer fra unge samer, men det er også en hel kultur og historie kantet med undertrykkelse. Det er en historie som vi synes er verdt å fortelle fordi den berører oss, sier Måns Mårlind.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer