Fransk solskinn

«Marius & Jeanette» er rene vitaminpillen - den stråler av sol og optimisme og glimrer i all sin enkelhet. Ikke en konspirasjon å spore i 100 minutter.

Derimot en utrolig trivelig bande franskmenn i et ganske fattigslig nabolag i Marseille, et miljø som naturlig lever med de verdiene vi her til lands har en hel kommisjon til å utrede betydningen av i tre år framover.

Samhold, vennskap og omsorg er for øvrig en dyd av nødvendighet i disse omgivelsene, hvor de fleste strever med hverdagslige problemer av ymse slag.

Ikke minst Jeanette (Ariane Ascaride), en enslig trebarnsmor som er ute for å stjele sårt tiltrengt maling den dagen hun møter oppsynsmannen Marius (Gérard Meylan). Mellom to godt voksne mennesker med atskillige prøvelser bak seg vokser fram et forhold. Det skjer med store vansker og under oppsyn av ivrig deltakende naboer.

«Marius & Jeanette» er ingen film å se for effektenes og effektmakeriets skyld.

Det er en enkel lavbudsjettproduksjon med en ukomplisert historie, men den stråler av nærhet og kjennskap til miljø og personer, av varme og humor. Dens appell ligger nettopp i Robert Guédiguians utilgjorte tilnærming til sin solskinnsfortelling i realistisk ramme.

Send Verdikommisjonen på kino. Og gå for all del selv.