PARIS (Dagbladet): I Beirut arrangeres det niende toppmøtet for fransk språk, med alle fransktalende land. Med andre ord de franskspråklige og frankofiles, for ikke å si frankomanes, fest. Jacques Chirac holdt åpningstalen. Og benyttet anledningen til å tale USA midt imot.
Fransk er på tilbakegang. «Hver dag dør franskmenn,» sier forfatteren Jean-Marie Rouart. «Ikke av nasjonalitet, men av hjerte, sjel og kultur. De elsket Frankrike, på tross av det selv, gjennom språket.» Et kraftig, men underbygd skyts. Det franske språksamfunnet, frankofoniet, som det heter, er minelagt fra innsiden.
Plutselig har man blant annet fått ord som «finaliser» (finalisere) eller «générer» (frambringe). Fra før av sliter man med «weekend», som på fransk heter «fin de semaine» (slutten av uka), eller «shopping» i stedet for «faire des courses» (gjøre innkjøp), eller «magasiner» som kanadierne sier, etter «magasin» (butikk).
Vel er fransk et av de offisielle språkene, men det brukes sjeldnere og sjeldnere, og erstattes av engelske sjargonger. Engelsk er så desidert handels- og globaliseringsspråket. I denne kampen forsøker Frankrike fortvilet å hevde sin «kulturelle særegenhet», men uten å overbevise andre enn andre fransktalende land.
Mange lærer mye fransk av å se franske filmer med franske undertitler, eller franske nyheter. Men hjelper det? Og Troll-avtalen skulle i sin tid bidra til å fremme fransk språk i norske skoler. Vi var til og med vitne til en hissig diskusjon mellom den norske og den franske delegasjonen, der sistnevnte forlangte at fransk skulle bli det første fremmede språket i norske skoler.
Chirac har oppfordret vertslandet til en flerkulturell dialog og til å avstå fra provokasjoner mot Israel. Og avtroppende generalsekretær er Boutros Boutros-Ghali, Egypts tidligere utenriksminister. Toppmøtet er da heller ikke bare viet språket, men også aktuelle internasjonale spørsmål, som konflikten i Midtøsten eller situasjonen i Irak.
Så ikke vi ender opp som en angelsaksisk koloni.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger