Fransk språk er minelagt

I Beirut blir det fest for de frankomane med det niende toppmøtet for fransk språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): I Beirut arrangeres det niende toppmøtet for fransk språk, med alle fransktalende land. Med andre ord de franskspråklige og frankofiles, for ikke å si frankomanes, fest. Jacques Chirac holdt åpningstalen. Og benyttet anledningen til å tale USA midt imot.

  • Dette pompøse toppmøtet skjuler en trist sannhet.
Fransk er på tilbakegang. «Hver dag dør franskmenn,» sier forfatteren Jean-Marie Rouart. «Ikke av nasjonalitet, men av hjerte, sjel og kultur. De elsket Frankrike, på tross av det selv, gjennom språket.» Et kraftig, men underbygd skyts. Det franske språksamfunnet, frankofoniet, som det heter, er minelagt fra innsiden.
  • Det angelsaksiske angrepet er permanent og snikende.
Plutselig har man blant annet fått ord som «finaliser» (finalisere) eller «générer» (frambringe). Fra før av sliter man med «weekend», som på fransk heter «fin de semaine» (slutten av uka), eller «shopping» i stedet for «faire des courses» (gjøre innkjøp), eller «magasiner» som kanadierne sier, etter «magasin» (butikk).
  • EU er et annet frontalangrep mot fransken.
Vel er fransk et av de offisielle språkene, men det brukes sjeldnere og sjeldnere, og erstattes av engelske sjargonger. Engelsk er så desidert handels- og globaliseringsspråket. I denne kampen forsøker Frankrike fortvilet å hevde sin «kulturelle særegenhet», men uten å overbevise andre enn andre fransktalende land.
  • De har gått sammen om å danne TV5, som også kan sees i Norge.
Mange lærer mye fransk av å se franske filmer med franske undertitler, eller franske nyheter. Men hjelper det? Og Troll-avtalen skulle i sin tid bidra til å fremme fransk språk i norske skoler. Vi var til og med vitne til en hissig diskusjon mellom den norske og den franske delegasjonen, der sistnevnte forlangte at fransk skulle bli det første fremmede språket i norske skoler.
  • Det er imidlertid et symbol at fransktoppmøtet for første gang holdes på arabisk jord.
Chirac har oppfordret vertslandet til en flerkulturell dialog og til å avstå fra provokasjoner mot Israel. Og avtroppende generalsekretær er Boutros Boutros-Ghali, Egypts tidligere utenriksminister. Toppmøtet er da heller ikke bare viet språket, men også aktuelle internasjonale spørsmål, som konflikten i Midtøsten eller situasjonen i Irak.
  • Land som Norge, med en stor kulturell fransk arv, skal være glad for at Frankrike og frankofoniet kjemper for franske særegenheter.
Så ikke vi ender opp som en angelsaksisk koloni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer