Fransk suksessbok knyttes opp mot Breivik og Fjordman

Antirasistisk Senter kaller Michel Houellebecq suksessbok rendyrket høyreekstremisme, men møter motbør fra både litterært og politisk hold.

KONTROVERSIELL: Michelle Houellebecq skriver om Frankrike under et islamsk styresett, og beskyldes for å produsere høyreekstrem skremselslitteratur. Foto: EPA/ANDREU DALMAU
KONTROVERSIELL: Michelle Houellebecq skriver om Frankrike under et islamsk styresett, og beskyldes for å produsere høyreekstrem skremselslitteratur. Foto: EPA/ANDREU DALMAU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mange har spurt seg om den franske suksessforfatteren Michel Houllebecq er en farlig mann. Hans siste roman, «Underkastelse», finner sted i Frankrike i 2022, hvor et relativt moderat islamsk parti kommer til makten gjennom demokratiske valg.

Boka, hvis norske oversettelse selger svært godt, er av noen karakterisert som «islamfiendtlig» og «tankegods fra ytterste høyre fløy» på grunn av måten islam framstilles på i boka. Houellebecq er også uttalt islamkritiker, og kan med rette plasseres et godt stykke ut på høyre/venstre-aksen. 

Blant dem som misliker «Underkastelse» er Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter.

I Dagsavisen tirsdag kaller han boka «det mest rendyrkede stykket høyreekstrem litteratur som har befunnet seg på norske bestselgerlister i nyere tid».

«Hvordan har det seg at vi, fire år etter 22. juli, ikke gjenkjenner Fjordmans og Breiviks tankegods når det roper oss i møte?» skriver han videre om Houellebecqs bok. 

Kneble forfattere Litteraturanmelder Knut Hoem i NRK sier Berglund Steen åpenbart har misforstått og kaller ham for «enøyd».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.