KONTROVERSIELL: Michelle Houellebecq skriver om Frankrike under et islamsk styresett, og beskyldes for å produsere høyreekstrem skremselslitteratur. Foto: EPA/ANDREU DALMAU
KONTROVERSIELL: Michelle Houellebecq skriver om Frankrike under et islamsk styresett, og beskyldes for å produsere høyreekstrem skremselslitteratur. Foto: EPA/ANDREU DALMAUVis mer

Fransk suksessbok knyttes opp mot Breivik og Fjordman

Antirasistisk Senter kaller Michel Houellebecq suksessbok rendyrket høyreekstremisme, men møter motbør fra både litterært og politisk hold.

(Dagbladet): Mange har spurt seg om den franske suksessforfatteren Michel Houllebecq er en farlig mann. Hans siste roman, «Underkastelse», finner sted i Frankrike i 2022, hvor et relativt moderat islamsk parti kommer til makten gjennom demokratiske valg.

Boka, hvis norske oversettelse selger svært godt, er av noen karakterisert som «islamfiendtlig» og «tankegods fra ytterste høyre fløy» på grunn av måten islam framstilles på i boka. Houellebecq er også uttalt islamkritiker, og kan med rette plasseres et godt stykke ut på høyre/venstre-aksen. 

Blant dem som misliker «Underkastelse» er Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter.

I Dagsavisen tirsdag kaller han boka «det mest rendyrkede stykket høyreekstrem litteratur som har befunnet seg på norske bestselgerlister i nyere tid».

«Hvordan har det seg at vi, fire år etter 22. juli, ikke gjenkjenner Fjordmans og Breiviks tankegods når det roper oss i møte?» skriver han videre om Houellebecqs bok. 

Kneble forfattere Litteraturanmelder Knut Hoem i NRK sier Berglund Steen åpenbart har misforstått og kaller ham for «enøyd».

- Det første jeg tenkte da jeg leste Berglund Steens kronikk var at nå er det nok en forfatter som skal stemples og få munnkurv. Houellebecq åpner samfunnet vårt for samtale, framfor å kneble dialogen. Det er mer relevant å sammenlikne ham med karikaturtegnerne i Charlie Hebdo. Houellebecqs penn er like spiss, sier han og legger til:

STØTTER HOUELLEBECQ: Bård Vegar Solhjell. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STØTTER HOUELLEBECQ: Bård Vegar Solhjell. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Berglund Steen leser Houellebecqs bok som en pamflett, når det egentlig er et oljemaleri. «Underkastelse» er ikke en dystopi, det er en komedie.

Hoem får støtte fra forfatter Erlend Loe. Han understreker at «Underkastelse» er et komisk verk - ikke en dyster spådom om islams overtakelse av Europa og demokratiets påfølgende fall.

- Folk mener alt mulig om Houellebecq. I «Underkastelsen» fabulerer og provoserer han. Jeg syns boka er morsom. Han har uttalt at han syns islam er den dummeste religionen og det mener jeg en forfatter bør få mene uten å kalles høyreekstrem, sier Loe.

Islamkritikk SV-topp Bård Vegar Solhjell har også lest Houellebecq og syns boka var «veldig interessant og leseverdig». Han forstår ikke hvordan Berglund Steen mener verket er høyreekstremt tankegods.

- Det er jo en roman, ikke en blogg, ikke et kampskrift. Og så må jeg understreke at det å være religionskritisk, i dette tilfellet til islam, er noe ganske annet enn å være høyreekstrem eller rasist. Selv om du kritiserer islam i harde ordelag, betyr ikke det at du angriper mennesker som er muslimer eller kommer fra muslimske land, mener Solhjell, og fortsetter:

- Det er nødvendig, viktig og riktig å kritisere både kristendom og islam, og alle andre maktfaktorer i samfunnet. Det har ingenting med rasisme å gjøre.

Til kritikken sier Berglund Steen, som selv er forfatter, at han ikke ønsker å kneble Houellebecq, bare gjøre leserne hans oppmerksomme på hva slags tankegods de tar inn over seg.

- Svikta - Selvsagt skal forfattere kunne uttale at religioner er dumme uten å kalles høyreekstreme. Men når en forfatter i essens gjennomfører Fjordman i romans form, må romanene også kunne kalles høyreekstreme. Det er like viktig å avsløre dum ideologi som dum religion, sier han.

STØTTER HOUELLEBECQ:Forfatter Erlend Loe.

Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
STØTTER HOUELLEBECQ:Forfatter Erlend Loe. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer

- Bør bokhandlere la være å selge Houellebecq-boka?

- Nei, selvsagt ikke. At boka selges, er en soleklar del av et liberalt demokrati. Problemet er at noen av de intellektuelle som har presentert romanen overfor offentligheten, har sviktet når de ikke har satt den inn i en mer kritisk kontekst.

LANGER UT MOT HOUELLEBECQ: Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
LANGER UT MOT HOUELLEBECQ: Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer