Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Fransk primærvalg

Fransk venstreside står overfor en stor omveltning

Det franske Sosialistpartiets presidentkandidat velges i disse dager. Utfallet blir avgjørende for partiets – og venstresidens – fremtid.

Gode prognoser?: Den tidligere utdanningsministeren Benoît Hamon lå lenge som tredjemann på målingene, men vil trolig vinne 29. januar. Men hvilke sjanser har Hamon i et presidentvalg mot tidligere statsminister François Fillons og høyrepopulisten Marine Le Pen? spør innleggsforfatteren. Foto: Alain Pitton / NurPhoto / NTB scanpix
Gode prognoser?: Den tidligere utdanningsministeren Benoît Hamon lå lenge som tredjemann på målingene, men vil trolig vinne 29. januar. Men hvilke sjanser har Hamon i et presidentvalg mot tidligere statsminister François Fillons og høyrepopulisten Marine Le Pen? spør innleggsforfatteren. Foto: Alain Pitton / NurPhoto / NTB scanpix Vis mer
Meninger
FØRSTEAMANUENSIS: Kjerstin Aukrust, UiO. Foto: 
FØRSTEAMANUENSIS: Kjerstin Aukrust, UiO. Foto:  Vis mer

På søndag ble første runde i venstresidens primærvalg avholdt. De to som gikk videre til andre omgang representerer hver sin fløy i «les deux gauches» - de to uforsonlige venstresidene:

Den nylig avgåtte statsministeren Manuel Valls tilhører Sosialistpartiets høyre fløy, mens den andre, Hollande-kritikeren Benoît Hamon, står til venstre. Hamon lå lenge som tredjemann på målingene, men vil trolig vinne 29. januar. Han ligger dermed an til å kopiere underdogen François Fillons bragd fra høyresidens primærvalg. Men hvilke sjanser har Hamon i et presidentvalg mot Fillon og høyrepopulisten Marine Le Pen?

«En ny side i venstresidens historie har blitt skrevet», sa Hamon i sin takketale søndag. Men ingen vet hvilken retning denne historien nå vil ta. Fransk venstreside, og særlig Frankrikes arbeiderparti, le Parti Socialiste (PS), er i dyp krise og mer splittet enn noensinne. Opprinnelig ble primærvalget kalt «La Belle Alliance Populaire» – den vakre, folkelige alliansen. Håpet var at det skulle samle alt som kryper og går på fransk venstreside.

Men den gang ei. En etter en takket politikere og partier nei, og til slutt var det bare PS og fem ubetydelige småpartier som deltok. De som glimret sterkest med sitt fravær, var de uavhengige kandidatene Jean-Luc Mélenchon fra ytre venstre, og den sentrumsorienterte Emmanuel Macron.

Flere kommentatorer mener at nettopp Macron vil ha mest å tjene på Hamons eventuelle seier: Vinner opprøreren Hamon, kan vi få en masseflukt av Valls- og Hollande-tilhengere til Macrons nye folkebevegelse, «En marche!» (Fremad!).

Men hva er det Hamon har gjort opprør mot? Som mange av PS’ velgere, har han vært skuffet over partiets høyredreining under Hollande. Det er lite igjen av sosialismen i det franske sosialistpartiet. At en sosialist ser ut til å vinne sosialistpartiets primærvalg, er derfor ingen selvfølge. Hamon går til valg på en sterk miljøprofil og en mykere flyktningpolitikk, og vil oppheve den omstridte arbeidsloven, som Valls banket gjennom mot stor motstand.

Den som vinner primærvalget har lite håp om å vinne presidentvalget: Målingene plasserer PS-kandidaten bak både Mélenchon og medieyndlingen Macron, som med sine 38 år og karismatiske vesen fremstår som et friskt pust. Macron, som opprinnelig er bankmann og nektet å kalle seg sosialist selv da han satt i Hollandes regjering, appellerer til velgere fra både høyre og venstre.

Valls insisterer på at han, med sin erfaring, har større sjanse enn Hamon til å hamle opp med Fillon, Le Pen og Macron: «Dere har valget mellom det sikre nederlag eller en mulig seier», erklærte han søndag kveld.

Han kritiserer også motstanderens politikk for å være urealistisk og umulig å finansiere, et angrep som særlig viser til Hamons forslag om å innføre en borgerlønn som vil koste den franske stat nærmere 400 milliarder euro.

Primærvalget er avgjørende for Sosialistpartiets fremtid. Skulle Valls vinne, blir det status quo. Ifølge Hamon representerer han «den gamle politikken», og står for den samme sosialdemokratiske linja som Hollande. Skulle Hamon vinne, spår Valls-tilhengere at det er starten på slutten for PS.

Uansett resultat står fransk venstreside overfor en stor omveltning. Primærvalget er bare første etappe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling